Wat eet een Alpaca?

Alpaca’s kunnen worden gezien als sobere eters. Zij kunnen redelijk schraal worden gevoerd en alsnog voldoende voedingsstoffen uit het voer halen. Maar wat eten alpaca’s nou eigenlijk?

Natuurlijke behoeftes

Het verteringsstelsel van de alpaca is ingesteld op het verteren van vezelrijk ruwvoer. Denk hierbij aan verschillende soorten grassen en kruiden. Het is daarom erg belangrijk om hoofdzakelijk gras en hooi te verstrekken. Per dag eet een alpaca ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht is ongeveer 1 tot 1,5 kg ruwvoer. Een paardenweide bestaat uit verschillende grassoorten en komt hiermee het dichtstbij de natuurlijke behoeftes van de alpaca.

In de wintermaanden wanneer er weinig gras is zijn de Hartog ruwvoeders een waardevolle aanvulling van het rantsoen. Denk hierbij aan o.a. de Hartog Gras-mix en de Hartog Compact Gras.
Alpaca

Lucerne-mix

De kwaliteit van het ruwvoer en een beperkt eiwitgehalte zijn daarnaast van essentieel belang voor het samenstellen van een alpaca rantsoen. De Hartog Lucerne-mix is daarom een goede aanvulling op het rantsoen wanneer er wordt getwijfeld aan de kwaliteit van het ruwvoer. De Hartog Lucerne-mix heeft namelijk een hoog energiegehalte, maar is relatief laag in eiwitten. Daarnaast is het product erg vezelrijk wat een positief effect heeft op de stofwisseling en darmfunctie. Verder is het product erg smakelijk en stofvrij. 100-150 gram Hartog Lucerne-mix per dier/dag is voldoende als een aanvulling op het rantsoen.

Krachtvoer

Het verteringsstelsel van alpaca’s is niet gemaakt om grote hoeveelheden krachtvoer te verteren. Hoog geconcentreerd voer kan namelijk zorgen voor een overschot aan zuur in de maag. Dit overschot kan een alpaca fataal worden. Het bijvoeren van granen is dus alleen aan te raden wanneer het dier dit echt nodig heeft en moet alleen worden gezien als een aanvulling op het rantsoen. Dit is o.a. het geval bij drachtige merrie’s en dekhengsten. Het krachtvoer dient dan als een aanvulling in eiwitten en energie. Er zijn verschillende alpacabrokken, voedingsmixen en supplementen die bijdragen als een waardevolle aanvulling van vitamines en mineralen op het rantsoen. De hoeveelheid van deze aanvulling hangt af van de samenstelling van het product.

Drinkwater

Een alpaca dient ten alle tijden toegang tot schoon en vers drinkwater te hebben. Ze drinken tussen de 5% - 8% van hun lichaamsgewicht per dag en in warme zomermaanden kan dit oplopen tot wel 18%. Het is dus erg belangrijk dat alpaca’s beschikken over voldoende drinkwater.

Conditie bepalen

Het is belangrijk om regelmatig de conditie van de alpaca’s te controleren. Dit kan gedaan worden door de ruggengraat te voelen. Op deze manier kunnen er aanpassingen worden gedaan in het rantsoen voor de magere of juist te vette dieren. Magere dieren kunnen bijvoorbeeld apart worden bijgevoerd zodat deze kunnen aansterken en het duidelijk zichtbaar is wat ze opnemen.
Alpacas conditie

 • Voeding van paarden

  De juiste voeding voor paarden is zeer belangrijk. Paardenvoer van Hartog  is van hoogwaardige kwaliteit en smakelijk voor uw paard. Gezond ruwvoer en krachtvoer op basis van luzerne en gras.

  Voor het oudere paard, voor recreatie paarden, voor sportieve prestaties en voor merrie en veulen wordt het voer van Grasdrogerij Hartog gebruikt.

  Lees meer

 • Wat eet een Alpaca?

  Alpaca’s kunnen worden gezien als sobere eters. Zij kunnen redelijk schraal worden gevoerd en alsnog voldoende voedingsstoffen uit het voer halen. Maar wat eten alpaca’s nou eigenlijk?

  Lees meer

 • Luzerne voor kippen

  Inmiddels is luzerne als ruwvoer niet meer weg te denken uit de pluimveehouderij. De pluimvee sector weet de weg naar onze Compact Luzerne en Compact Luzerne EKO te vinden om afleiding en structuur aan hun kippen te bieden. Lees hier alles over Luzerne voor vleeskuikens en Kwaliteitsruwvoer voor gezond pluimvee.

  Lees meer

 • Luzerne voor konijnen

  Het vezelrijke Luzerne geeft een positief effect op het spijsverteringssysteem. Konijnen die kampen met darmklachten zoals diarree, krampen of verstopping, hebben baat bij een rantsoen van ruwvoer zoals Compact Gras en hooi met Luzerne.

  Lees meer

 • Afstudeeropdracht HBO

  Aan jou de taak om onderzoek te doen naar een logistiek programma dat bij Hartog past. In het programma moeten onder andere de vrachtwagenplanning, de productieplanning, de oogstplanning en de google-map functies voor zowel binnen- als buitenland overzichtelijk weergegeven en ingevoerd worden.

  Uitdagende Logistieke en Economische opdracht - met doorgroeimogelijkheden!!

  Lees meer

 • Vacature

  Heb jij een passie voor schrijven, weet je alles van social media en ben je gek op paarden? Dan ben jij de stagiair die wij zoeken!

  Stuur een email met korte motivatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet kom jij binnenkort ons team versterken!

  Stagiair(e) Social Media, Marketing & Communicatie MBO/HBO

  Lees meer

 • Voertips tijdens de dracht en lactatieperiode

  Tijdens de dracht is Hartog Lucerne-mix zeer goed toe te passen in het rantsoen vanwege het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen. Daarnaast bevat luzerne voor paarden foliumzuur en ß-caroteen, deze vitamines zijn essentieel voor de vruchtbaarheid.

  Lees meer

 • Lucerne-mix NIEUW (2)

  Onze Lucerne-mix is binnenkort verkrijgbaar in een nieuw jasje! Deze gezonde en vezelrijke ruwvoer mix voor paarden stimuleert de darmwerking en bevordert de speekselaanmaak! De Hartog Lucerne-mix is samengesteld uit vers gehakselde luzerne, vermengd met groen geoogste snijhaver.

  Lees meer

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht