Luzerne voor konijnen

Het vezelrijke Luzerne geeft een positief effect op het spijsverteringssysteem. Konijnen die kampen met darmklachten zoals diarree, krampen of verstopping, hebben baat bij een rantsoen van ruwvoer zoals Compact Gras en hooi met Luzerne.

Luzerne is rijk aan natuurlijk gevormde vitaminen, mineralen en sporenelementen. Met Luzerne in het rantsoen wordt de kwaliteit van het ruwvoerrantsoen verbeterd waardoor er minder krachtvoer gebruikt kan worden. De hoge voederwaarde en de vezelrijke structuur bevordert de darmwerking en verbetert de balans in de darmflora. Luzerne helpt infecties en problemen met het immuunsysteem preventief voorkomen.  

Luzerne ondersteunt de natuurlijke gebitsslijtage

De Hartog Lucerne-mix wordt vooral ingezet bij jonge- en voedende konijnen. De Luzerne kent een hoog eiwit- en calciumpercentage en ondersteunt jonge dieren tijdens de groei en ontwikkeling van spieren, botten en gewrichten. Door de hoge kwaliteit en smakelijkheid wordt het snel opgenomen door de jonge dieren.  Na 5 tot 7 maanden wordt er langzaam over gegaan op Compact Gras of hooi. De Lucerne-mix bevat een mengsel van melasse en plantaardige olie, een uitstekende bron van omega 3 en 6 vetzuren, voor een gezonde huid en vacht.

Lucerne-mix kent een hoog calciumgehalte en bevat foliumzuur , caroteen en essentiële vitaminen voor de vruchtbaarheid. In de periode van dracht en lactatie is de calcium/fosfor-verhouding van essentieel belang voor de conditie van het konijn en de botvorming van de ongeboren jongen. Het hoge calciumgehalte (3 keer zo hoog als hooi) en de essentiële aminozuren in Lucerne-mix dragen bij aan een optimale ontwikkeling van het botten- en spierenstelsel.

Volledig verteerbare eiwitten

Eiwitten in (voordroog) kuil en hooi die ontstaan door kunststofbemesting zijn veelal slecht verteerbaar en kunnen nadelige effecten veroorzaken, zoals kramp en diarree. Bij luzerne (vlinderbloemige) daarentegen wordt door wortelknolbacteriën de stikstof uit de lucht gebonden, met als resultaat een aminozurenpatroon dat zorgt voor volledig verteerbare eiwitten. Daarnaast speelt het kunstmatige droogproces van luzerne een grote rol in de vertering van eiwitten. Door de kortdurende verhitting worden eiwitten voor een deel afgebroken, zodat ze gemakkelijker opgenomen kunnen worden.

Vanwege het hoge calciumgehalte wordt de Luzerne bij volwassen konijnen en knaagdieren alleen in kleine hoeveelheden aangeraden.

Ruwvoer voor konijnen en knaagdieren

Konijnen en knaagdieren hebben een relatief grote dikke en blinde darm. Om hun darmen goed te laten werken hebben konijnen veel ruwvoer nodig. Bijvoorbeeld kunstmatig gedroogd gras van Hartog. Dit gras heeft een goede en constante kwaliteit, is zeer vezelrijk, bevat geen schimmels en bacteriën en ruikt heerlijk vers. Ruwvoer mag onbeperkt gegeten worden.

Konijnen hebben een zeer gevoelige spijsvertering. In bepaalde situaties, zoals bij pijn, stress of tijdens de verharing gaan konijnen wel eens minder eten en dit veroorzaakt een vertraagde darmwerking. Hierdoor ontstaat "gas" in de darmen, wat voor het dier zeer pijnlijk is en waardoor het stopt met eten. Het is belangrijk om stress en pijn vermijden en het dier onbeperkt ruwvoer aan te bieden om de gasvorming te reduceren.

“Geef niet teveel konijnenvoer, want dan wordt er niet genoeg ruwvoer gegeten!”

Voorkom problemen zoals zoals "olifantentanden". De tanden van een konijn groeien altijd door. Wanneer de voortanden niet goed aangelegd zijn of beschadigd zijn geraakt, groeien deze scheef door. Ze raken dan de tegenoverliggende voortanden niet meer en worden te lang. Een gezond konijn zal zijn voortanden slijten door het eten van vezelrijke producten, zoals gras, hooi en bladgroente.

Konijnenvoer

Naast ruwvoer kunt u ongeveer 20 gram per kilo lichaamsgewicht aan konijnenvoer (brok of granenmengeling) geven. Als konijnen teveel konijnenvoer eten krijgen ze een teveel aan energie binnen en worden ze te dik. Hierdoor gaat het konijn minder blindedarmkeuteltjes eten. Dit eten van blindedarmkeuteltjes, coecotrofie genaamd, is vooral belangrijk voor de opname van vitamine B.

Hartog Compact Gras

Met een afmeting van 50 x 30 x 30 cm per baaltje, wordt uw benodigde opslagruimte enorm beperkt. Het baaltje is voorzien van een folie, zodat uw opslagruimte netjes blijft en het product beschermd is.

 • Het is 100% gedroogd gras zonder toevoegingen
 • Zeer compact > minder opslagruimte nodig
 • Met beschermende folie

Naast Compact Gras wordt ook onze Lucerne-mix ingezet als voeding bij konijnen en knaagdieren. Vooral Jonge konijnen en voedsters hebben baat bij een rantsoen met Luzerne.

 • Voeding van paarden

  De juiste voeding voor paarden is zeer belangrijk. Paardenvoer van Hartog  is van hoogwaardige kwaliteit en smakelijk voor uw paard. Gezond ruwvoer en krachtvoer op basis van luzerne en gras.

  Voor het oudere paard, voor recreatie paarden, voor sportieve prestaties en voor merrie en veulen wordt het voer van Grasdrogerij Hartog gebruikt.

  Lees meer

 • Wat eet een Alpaca?

  Alpaca’s kunnen worden gezien als sobere eters. Zij kunnen redelijk schraal worden gevoerd en alsnog voldoende voedingsstoffen uit het voer halen. Maar wat eten alpaca’s nou eigenlijk?

  Lees meer

 • Luzerne voor kippen

  Inmiddels is luzerne als ruwvoer niet meer weg te denken uit de pluimveehouderij. De pluimvee sector weet de weg naar onze Compact Luzerne en Compact Luzerne EKO te vinden om afleiding en structuur aan hun kippen te bieden. Lees hier alles over Luzerne voor vleeskuikens en Kwaliteitsruwvoer voor gezond pluimvee.

  Lees meer

 • Luzerne voor konijnen

  Het vezelrijke Luzerne geeft een positief effect op het spijsverteringssysteem. Konijnen die kampen met darmklachten zoals diarree, krampen of verstopping, hebben baat bij een rantsoen van ruwvoer zoals Compact Gras en hooi met Luzerne.

  Lees meer

 • Afstudeeropdracht HBO

  Aan jou de taak om onderzoek te doen naar een logistiek programma dat bij Hartog past. In het programma moeten onder andere de vrachtwagenplanning, de productieplanning, de oogstplanning en de google-map functies voor zowel binnen- als buitenland overzichtelijk weergegeven en ingevoerd worden.

  Uitdagende Logistieke en Economische opdracht - met doorgroeimogelijkheden!!

  Lees meer

 • Vacature

  Heb jij een passie voor schrijven, weet je alles van social media en ben je gek op paarden? Dan ben jij de stagiair die wij zoeken!

  Stuur een email met korte motivatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet kom jij binnenkort ons team versterken!

  Stagiair(e) Social Media, Marketing & Communicatie MBO/HBO

  Lees meer

 • Voertips tijdens de dracht en lactatieperiode

  Tijdens de dracht is Hartog Lucerne-mix zeer goed toe te passen in het rantsoen vanwege het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen. Daarnaast bevat luzerne voor paarden foliumzuur en ß-caroteen, deze vitamines zijn essentieel voor de vruchtbaarheid.

  Lees meer

 • Lucerne-mix NIEUW (2)

  Onze Lucerne-mix is binnenkort verkrijgbaar in een nieuw jasje! Deze gezonde en vezelrijke ruwvoer mix voor paarden stimuleert de darmwerking en bevordert de speekselaanmaak! De Hartog Lucerne-mix is samengesteld uit vers gehakselde luzerne, vermengd met groen geoogste snijhaver.

  Lees meer

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht