• Paard1
 • Paard2
 • Paard3

  Sportgericht voeren

  Iedere paardensport discipline vraagt om een eigen manier van voeren. Voor het gemak verdelen we de paardensport in twee categorieën.

  Piekprestatie

  Energy Classic is een granenmix met haver voor een hoge energiewaarde met piekprestatie en hoge vitaminering. Bij verschillende sporten zoals het springen, eventing en de drafsport, worden spieren kort belast en vragen de spieren om snelle energie. Grondstoffen zoals haver en gerst bevatten relatief veel snel oplosbare koolhydraten zoals suiker en zetmeel. Deze koolhydraten worden afgebroken door de enzymen in de maag en de dunne darm van het paard. Dat levert snel opneembare energie op waardoor de spieren kunnen pieken. Tijdens een sprint vindt er verbanding van energie zonder zuurstof plaats. Hierbij wordt koolhydraten omgezet naar glucose en afgebroken tot melkzuur en ATP. (Daadwerkelijke brandstof).  Melkzuur is een afvalstof die ervoor zorgt dat je spieren “verzuren”. Dit type verbranding levert slechts enkele minuten energie.

  Deze koolhydraten zijn niet alleen belangrijk voor het gebruik van de spieren maar ondersteunen ook andere kleine maar zeer belangrijke lichaamsprocessen zoals de hersenactiviteit.  Per paard, ras, leeftijd, disciplines en niveau is de te voeren hoeveelheid van dit type voeders verschillend.

  Ondersteuning bij piekprestaties

  Bij piekprestaties is een ondersteuning in het herstel van de spieren noodzakelijk. Vrijgekomen melkzuur in de spieren, kan d.m.v. de ideale verhouding tussen vitamine E en selenium beter worden afgevoerd. Hierdoor wordt de kans op verzuring en spierpijn verkleind. Vitamine E heeft een positief stofwisselingseffect op de spieren en ondersteund de weerstand. De natuurlijke antioxidanten bestrijden vrije radicalen, bevorderen het herstel van de spieren en versterken de bloedvatwanden en andere bindweefsels in het lichaam.

  De Energy Classic met alle essentiële vitaminen en mineralen en sporenelementen is ook uitermate geschikt voor paarden met weinig temperament die wel iets meer pit kunnen gebruiken. De energieverhogende werking draagt bij aan een beter uithoudingsvermogen, zonder dat uw paarden onhandelbaar worden. De Energy Classic is ideaal te voeren naast de Balance paardenmuesli. De toegevoegde levende gistcellen helpen verzuring in de dikke darm voorkomen en stimuleren de ontwikkeling van een gezonde bacterieflora in de darmen.

  Duurprestatie

  Paarden en pony’s die een duurprestatie verrichten kunnen beter presteren op een voeders met een minder hoog gehalte aan oplosbare koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan de disciplines dressuur, mennen en endurance. Deze sportvoeders wordt gekenmerkt door een combinatie van oplosbare koolhydraten en vetzuren. Vetzuren worden o.a. gewonnen uit olierijke gewassen zoals lijnzaad en soja. Vetzuren komen tevens vrij in de dikke darm tijdens de vertering van vezels. In de dikke darm van het paard leeft een zeer uitgebreide microflora met een zeer grote diversiteit aan bacteriën. Enkele bacteriën hebben het vermogen om vezels af te breken. Vluchtige vetzuren, ook wel complexe koolhydraten genoemd,  die tijdens dit proces vrij komen worden in het bloed opgenomen en gebruikt als energie. Deze energie komt langzaam vrij in de darm waardoor een paard niet snel heet of nerveus wordt van dit type voer.

  Bij een duurprestatie wordt energie in de spieren verbrand met behulp van zuurstof. In tegenstelling tot bij een piekprestatie,  ontstaat er bij het verbranden van vetzuren, koolhydraten en eiwitten geen melkzuur maar een combinatie van kooldioxide, water en ATP ( uiteindelijke energie). 

  Meer uithoudingsvermogen bij duurprestaties

  Het hoge gehalte aan goed verteerbare celstof  (vezels) bevordert de natuurlijke darmwerking en houdt het vocht goed vast in de darmen. Tijdens het zweten verliest een paard niet alleen vocht maar ook elektrolyten. De aanvulling van elektrolyten in de Energy Special is essentieel voor een optimale spierfunctie en uiteenlopende celfuncties. De extra toegevoegde magnesium en het aminozuur tryptofaan hebben een ontspannende werking op fysiek en mentaal gebied. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Een goed serotoninegehalte geeft een rustig, ontspannen en evenwichtig gevoel. Het helpt spieren ontspannen en bevordert de signaaloverdracht in het zenuwstelsel. Externe prikkels hebben hierdoor minder effect en het paard is minder gestrest.

  Deze speciale sportmuesli zonder haver bevat langzaam vrijkomende energie. De basis van de Energy Special wordt gevormd door gerst. De energie uit gerst is minder snel beschikbaar dan de energie uit bijv. haver, waardoor uw paard volledig beheersbaar blijft.

  Herstel

  Omdat bij iedere discipline de belasting van het lichaam en de herstelperiode varieert, zijn ook de behoeftes aan vitaminen en mineralen in de verschillende muesli’s aangepast. Bijvoorbeeld: Vrijgekomen melkzuur in de spieren, kan d.m.v. de ideale verhouding tussen vitamine E en selenium beter worden afgevoerd. Hierdoor wordt de kans op verzuring en spierpijn verkleind. Vitamine E heeft een positief stofwisselingseffect op de spieren en ondersteund de weerstand. De natuurlijke antioxidanten bestrijden vrije radicalen, bevorderen

  De Balance paardenmuesli kan gevoerd worden als basisvoeding in rust- en herstelperiodes. In de aanloop naar de piekprestatie mag de hoeveelheid te voeren Energie Classic verhoogd worden.

  Uitgelicht

  Uitgelicht

  Uitgelicht

  Uitgelicht