0229 58 12 32
  Beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Luzerne teeltinformatie

Luzerne

Eisen perceel

Kalkrijke klei- en zavelgronden met een goede zuurgraad zijn optimaal geschikt: ideaal is een PH van 6,5 tot 7,5. Luzerne kan onder goede omstandigheden 3 jaar achter elkaar verbouwd worden; wel oppassen voor vergrassing en kale kopakkers. Luzerne vraagt een goed ontwaterde grond en een goede doorwortelingsmogelijkheid (geen storende lagen).

Zaaitijd

Zaai luzerne in maart of april als de grond droog genoeg is om te bewerken. Voor zomerinzaai kan men meestal tot 20 augustus zaaien.

Zaadmengsel

Voor voorjaarsinzaai adviseert Grasdrogerij Hartog B.V. een mengsel van 30 à 40 kg luzerne (Artemis). Daarbij wordt nog maximaal 20 kg gerst gezaaid. Deze gerst geeft in het koude voorjaar een goede dekking voor de kleine luzerneplantjes en zorgt ervoor dat onkruid geen kans heeft. Bovendien geeft gerst een hogere DS opbrengst per hectare. Voor zomerinzaai wordt 40 kg pure luzerne gezaaid. Deze mengsels en hoeveelheden zijn samengesteld door Grasdrogerij Hartog B.V. na jarenlang experimenteren.

Zaaitechniek

Een goed geploegd perceel goed vlak klaarmaken en een fijn zaaibed maken. De rijafstand is 8 cm. De rijafstand voor de gerst is 12 cm. De zaaidiepte van de luzerne is 1 tot 2 cm en de gerst dient iets dieper gezaaid te worden. Voor het inzaaien van het perceel kunt u contact opnemen met CAV Agrotheek BV.

Bemesting

Luzerne voorziet zichzelf van stikstof door de wortelknolletjes (de rhizobiumbacterien). Bij een opbrengst van 15 ton DS per ha. wordt nogal wat fosfaat en kalium aan de grond onttrokken. Wil men deze op peil houden dan adviseren wij een gift, afhankelijk van de voorraad in de grond, van minimaal 200 kg 0+15+30.

Download hier onze folder in pdf..

Onkruidbestrijding

De mogelijkheden om chemisch onkruid te bestrijden zijn voor luzerne beperkt.  Eventueel kan gangbare luzerne in winterrust (normaliter in december, januari en februari) bespoten worden met 1 liter Roundup op 250 liter water p/ha. (afhankelijk van tijdstip). Het middel Butrex is uitermate geschikt om zowel grassen en overig onkruid te bestrijden. Kan gedurende herfst en winter (ook over lichte vorst) gebruikt worden. Wij adviseren 2 à 2,5 liter vermengd met 300-400 liter water per ha. Bij voorkeur op vochtige ondergrond. Daarnaast kunt u ook contact opnemen met u gewasbeschermingleverancier.

Productopbrengst

De gemiddelde opbrengst:

 • 1e jaar: 12 - 14 ton per ha bij 3 sneden*
 • 2e jaar: 16 - 18 ton per ha bij 3 à 4 sneden*
 • 3e jaar: 14 - 16 ton per ha bij 3 à 4 sneden*
  * =  Het aantal te oogsten sneden is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Contractprijs 

De prijs is afhankelijk van de ligging en omvang van het perceel. Wij kunnen voor percelen in de regio van onze drogerij een hogere prijs per kilogram gedroogd product uitbetalen.

Meer informatie 

Heeft u ook interesse in het telen van luzerne voor Grasdrogerij Hartog dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Ga terug naar contractteelt

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

 • Hartog luzernebalen te koop

  Hartog luzernebalen te koop

  Wij bieden per direct grote luzerne balen van 380kg te koop aan. Zolang de voorraad strekt.

  Heeft u interesse? Neem dan contact op met 0229 581 232 voor meer informatie en de prijzen.

 • KNHS-Hartog Trophy 2023 start in januari

  KNHS-Hartog Trophy 2023 start in januari

  Op zondag 22 januari 2023 worden in Utrecht de eerste wedstrijden verreden van de KNHS springcompetities voor jeugdruiters.

 • Stage sales

  Stage sales

  Ben jij op zoek naar een (afstudeer)stage binnen de sales waarbij je alle facetten van een productiebedrijf langs ziet komen en je mee mag werken en kijken aan verschillende projecten? Waarbij eigen inbreng gewaardeerd wordt? Lees dan verder!

 • Hartog zoekt grasgewas!

  Hartog zoekt grasgewas!

  Hartog zoekt percelen voor de inkoop van grasgewas.

  Heeft u weidegras over of teelt u graszaad?
  Dan zijn wij geïnteresseerd om de nasnede van u in te kopen.

  Lees snel verder! 

 • Procesoperator gezocht!

  Wij zoeken een gedreven collega met Noord-Hollandse nuchterheid heeft! Je hebt passie en je gaat in volle vaart mee. Wij zoeken iemand die uitdagingen graag aangaat en de organisatie laat groeien. Als operator stoker heb je meerdere werkzaamheden, deze zijn ook afhankelijk van de periode van het jaar.

 • Vernieuwde Hartog verpakkingen

  Vernieuwde Hartog verpakkingen

  Vanaf begin september 2021 krijgen de vezelrijke paardenvoeders van Hartog een nieuwe verpakking. Een verpakking die beter past bij de oorsprong van Hartog en waarbij het welzijn van paarden op de voorgrond staat.

 • Hartog doneert 30.000 kilo ruwvoer

  Hartog doneert 30.000 kilo ruwvoer

  Wij doneren 30.000 kilo ruwvoer aan alle getroffen landen m.b.t. de watersnood. Hiermee willen we alle paardenhouders in dit gebied een steuntje in de rug bieden.

 • Brand bij Hartog [update 25/06]

  Brand bij Hartog [update 25/06]

  Gisteravond is de Hartog Family geraakt in het hart van haar bedrijf.

  Onze fabriek is getroffen door een brand. Er is gelukkig niemand gewond geraakt, collega’s die op het moment van de brand in de fabriek aanwezig waren konden goed het gebouw verlaten.

 • Afstudeeropdracht Klimaatneutraal produceren in de Agribusiness

  Wij zoeken een enthousiaste student, studerend aan een HBO/WO-opleiding bijvoorbeeld in de richting van Technische Bedrijfskunde, Technische Natuurkunde, Built Evironment, Science Business & Innovation.

 • Stage marketing

  Ben jij op zoek naar een (afstudeer)stage binnen de marketing waarbij je alle facetten van een productiebedrijf langs ziet komen en je mee mag werken en kijken aan verschillende projecten? Waarbij eigen inbreng gewaardeerd wordt? Lees dan verder!

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie