0229 58 12 32

Hartog voor paarden, pluimvee en veehouderij

Haksel

Loondrogen

Heeft u zelf grasland of een perceel met luzerne, dan kan u uw gewas laten loondrogen door Grasdrogerij Hartog. Wie kiest voor kunstmatig drogen van gras kiest automatisch voor voerwinning zonder risico's. Als ondernemer wilt u uw eigen voederwinning optimaal benutten, Grasdrogerij Hartog helpt u graag met het (loon)drogen van u eigen gewas. Het gedroogde product brengen wij bij u thuis in balen of brokjes. 

Voerwinning van uw eigen bedrijf

Met loondrogen bent u niet afhankelijk van het weer. Binnen een straal van ± 100 km van de drogerij kunnen wij uw grasdrogen. Het verse gras van het land gehaald, binnen 24 uur gedroogd en weer bij u thuisbezorgd. Woont u verder weg dan vragen wij u om het maaien, hakselen en transport zelf te regelen, er zijn diverse mogelijkheden bij loonbedrijven en transportbedrijven. Wij drogen het dan voor u en soms kan de auto die het gras aanlevert, het gedroogde product meteen weer meenemen. Wij kunnen het gedroogde product ook bij u thuisbezorgen. Voor praktische adviezen, aanvullende informatie, prijzen en voorwaarden kunt u  vrijblijvend contact opnemen.

 • Belangrijk: Het aangeleverde gras MOET gehakseld zijn, anders kunnen wij het niet verwerken!

Vochtgehalte

De tarieven van het loondrogen zijn afhankelijk van de afstand van uw bedrijf tot de drogerij en de vorm waarin u het gras geretourneerd wenst. Tarieven op aanvraag. De tarieven gelden tot 70% vocht, bij elke verhoging met 5% vocht komt er toeslag over de prijs per kg gedroogd product heen. Indien u winddroog maait en wiert dan blijft de waarde onder de 70% vocht.

U heeft de keuze uit:

De voordelen van loondrogen:

 • Besparing op de aankoop van krachtvoer
 • Geen conserveringsverliezen, dus hogere voederwaarde
 • Vrij van ziektekiemen (para-tbc)
 • Bestendiger eiwit
 • Arbeidsbesparing (minder veldbewerking)
 • De grote drooginstallatie zorgt voor een volledig computergestuurd droogproces bij lage temperaturen, waardoor verteerbaarheid, geur, kleur en smaak optimaal geconserveerd worden.
 • Het gedroogde product wordt bij u thuisbezorgd en neergezet op de plek die u wenst

Biologische voedermiddelen

Er zijn steeds meer veehouders en akkerbouwers die de overstap maken van gangbare naar biologische landbouw. Naast het gangbare verwerkt Grasdrogerij Hartog ook biologische voedermiddelen. Wij zijn gecertificeerd voor de productie en verwerking van biologische voedermiddelen. Grasdrogerij Hartog staat bij SKAL ingeschreven onder bedrijfsnummer 001195. Voor meer informatie over onze biologische activiteiten kunt u vinden op onze webpagina Skal certificaat.

Een steeds groter wordend aantal veehouders laat z'n gewas drogen om dit zelf te gebruiken als krachtvoer. Voor een biologische veehouder is het financieel ook zeer interessant om groenvoeders te laten drogen van het eigen bedrijf. Dit komt omdat de kosten van het loondrogen behoorlijk lager zijn dan de aankoop van biologisch krachtvoer.

Grasdrogerij Hartog heeft zelf ook EKO producten in het assortiment, voor meer informatie zie onze producten.

Hakselaar

Grasdrogerij

De hoofdactiviteiten van de drogerij betreft het kunstmatig drogen van luzerne of grasgewas tot baal of brok. Het gedroogde product wordt daarna verwerkt tot paardenvoer, ruwvoer voor pluimvee en/of veevoer.

Onze drogerij beschikt over twee trommel droog installaties. Beide droog installaties hebben samen een verdampingscapaciteit van ruim 90.000 liter water per uur. Het gehakselde gewas wordt in een droogtrommel gedroogd en verwerkt tot baal of brok.

Gemiddeld door het seizoen heeft het verse gewas een vochtgehalte van rond de 65 procent. Het eindproduct heeft een vochtpercentage van max. 12% of andersom is het droge stofgehalte minimaal 88 procent.

Kwaliteit borgen tijdens droogproces

In principe is het droogproces vrij simpel, maar omdat elk vers aangevoerde gewas anders is komt er enig vakmanschap bij kijken om de kwaliteit te waarborgen. Bij aanvang wordt elke partij voorzien van een uniek partijnummer en strikt gescheiden van elkaar gehouden. De aangevoerde partijen worden gewogen op nachtgewicht en daarna gestort op ons terrein voor de drogerij.  Met een shovel wordt het verse gewas in een opvoerbak geschept en vervolgens in de trommel getransporteerd. De grote ventilator aan het einde van de droogtrommel trekt de hete lucht van de oven (= voor de trommel) door de trommel heen en droogt daarmee het gewas. Als het gewas eenmaal droog genoeg is wordt het vanzelf uit de trommel gezogen.

De procesoperator droogt alle partij en houdt de kwaliteit van het product nauwlettend in de gaten. Er zijn veel verschillen tussen de partijen (soort gewas, vochtgehalte). De droog installatie wordt telkens bijgestuurd om een optimale eindproduct te maken. Grasdrogerij Hartog is de enige groenvoederdrogerij van Europa die de temperatuur behandeling uitvoer met aardgas. De smaak, geur, voedingstoffen, vitamines en mineralen van het verse product blijven dankzij de snelle droging in stand. De temperatuurbehandeling garandeert dat onze producten volledig vrij zijn van ziektekiemen, zoals salmonella of para tbc.

Als het droge gewas uit de trommel is gezogen en van de waterdamp is gescheiden, wordt het naar de grote balenpers getransporteerd. De grote balenpers maakt balen van ongeveer 380kg. Ook is het kunnen wij het gedroogde product transporteren naar de hamermolen. Daar wordt het gewas compleet fijngemalen tot een poeder. Met behulp van de biks-persen (KAHL) wordt het poeder na toevoeging van een fractie melasse (max. 3%) geperst tot een mooie harde brok.

Volledige procesbewaking

Bij de contractteelt (luzerne of gras) is het gehele proces van zaaien tot de distributie naar de eindverbruiker in eigen beheer van Grasdrogerij Hartog. De gewassen worden hoofdzakelijk geteeld op zware kalkrijke klei in de Wieringermeer. Na zorgvuldige keuze van de telers (hoofdzakelijk akkerbouwers) vindt het zaaien plaats met de door Hartog gekozen rassen.

Doordat Hartog zelf de groenvoeders oogst, kan dit op het juiste tijdstip plaatsvinden. Hartog teelt de producten zo dicht mogelijk bij de drogerij zodat de tijd tussen het maaien en het drogen zo kort mogelijk is. Het maaien gebeurt met maaiers van een kleine 10 meter breed welke nagenoeg meteen gevolgd worden door de hakselaar. Hierna volgt het transport naar de drogerij in containerauto's. Door de hoge organisatiegraad binnen Grasdrogerij Hartog verloopt dit proces van maaien tot en met het drogen optimaal doordat Hartog alle schakels binnen het proces zelf in de hand heeft.

Loondrogen

Onze drogerij biedt ook de mogelijkheid om gras of luzerne van agrariërs, binnen een straal van 100 km vanaf de drogerij, te loondrogen en als brok of balen te retourneren. Op deze manier heeft u voerwinning van uw eigen bedrijf.

Aanmelden Loondrogen

Belangrijk: Het aangeleverde gras MOET gehakseld zijn, anders kunnen wij het niet verwerken!

captcha

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

De tarieven gelden tot 70% vocht, bij elke verhoging met 5% vocht komt er toeslag over de prijs per kg gedroogd product heen. Indien u winddroog maait en wiert dan blijft de waarde onder de 70% vocht.

Mais hakselen

Mais hakselen

Mais hakselen, wij doen dit voor u!

 • Hakselaar helemaal op rupsbanden
 • Weinig insporing, ook bij natte weersomstandigheden
 • Alleen de hakselaar op het perceel
 • Schone wegen, alles wordt per vrachtwagen naar uw bedrijf gebracht
 • Ook langere afstanden mogelijk
 • Toevoegen van Pioneer mogelijk

Hakselaar van Hartog

Als uw snijmaïs klaar is om te oogsten kunt u een beroep op ons doen. Met onze zeer moderne hakselaar kunnen wij ook uw maïspercelen zonder moeite oogsten. Wij beschikken over twee hakselaars met brede rupsbanden die zeer geschikt zijn bij natte weersomstandigheden. Onze Hakselaar heeft een haak-arm om een containerbak buiten het perceel te kunnen oppikken. Zo rijdt de hakselaar alleen op het perceel. Als de containerbak vol is laadt de hakselchaffeur hem buiten het perceel af. Dan pikken onze geel/groene vrachtwagens, die ook zijn uitgerust met haak-arm, de container op en rijden de mais naar elke plek die uw wenst. Zo blijven de wegen schoon blijven en komt er geen vervuiling in uw mais kuil.

Rupsbanden met hondegang

De hakselaar is uitgerust met de allernieuwste terra-trac rupsen en hebben niveau regeling en zijn hydropneumatisch geveerd. De 90 cm brede rupsen hebben dubbele knikbesturing met hondegang waardoor de vier rupsen ieder een eigen spoor berijden.

Inkuil verbeteringsmiddel

Het is bovendien mogelijk om toevoegmiddelen van Pioneer toe te voegen tijdens het mais hakselen. Hiervoor hebben wij de beschikking over modernste doseerapparatuur voor Pioneer vloeibare inoculanten.

 • 1
 • 2
 • Voeding van paarden

  De juiste voeding voor paarden is zeer belangrijk. Paardenvoer van Hartog  is van hoogwaardige kwaliteit en smakelijk voor uw paard. Gezond ruwvoer en krachtvoer op basis van luzerne en gras.

  Voor het oudere paard, voor recreatie paarden, voor sportieve prestaties en voor merrie en veulen wordt het voer van Grasdrogerij Hartog gebruikt.

  Lees meer

 • Wat eet een Alpaca?

  Alpaca’s kunnen worden gezien als sobere eters. Zij kunnen redelijk schraal worden gevoerd en alsnog voldoende voedingsstoffen uit het voer halen. Maar wat eten alpaca’s nou eigenlijk?

  Lees meer

 • Luzerne voor kippen

  Inmiddels is luzerne als ruwvoer niet meer weg te denken uit de pluimveehouderij. De pluimvee sector weet de weg naar onze Compact Luzerne en Compact Luzerne EKO te vinden om afleiding en structuur aan hun kippen te bieden. Lees hier alles over Luzerne voor vleeskuikens en Kwaliteitsruwvoer voor gezond pluimvee.

  Lees meer

 • Luzerne voor konijnen

  Het vezelrijke Luzerne geeft een positief effect op het spijsverteringssysteem. Konijnen die kampen met darmklachten zoals diarree, krampen of verstopping, hebben baat bij een rantsoen van ruwvoer zoals Compact Gras en hooi met Luzerne.

  Lees meer

 • Vacature

  Heb jij een passie voor schrijven, weet je alles van social media en ben je gek op paarden? Dan ben jij de stagiair die wij zoeken!

  Stuur een email met korte motivatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet kom jij binnenkort ons team versterken!

  Stagiair(e) Social Media, Marketing & Communicatie MBO/HBO

  Lees meer

 • Voertips tijdens de dracht en lactatieperiode

  Tijdens de dracht is Hartog Lucerne-mix zeer goed toe te passen in het rantsoen vanwege het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen. Daarnaast bevat luzerne voor paarden foliumzuur en ß-caroteen, deze vitamines zijn essentieel voor de vruchtbaarheid.

  Lees meer

 • Lucerne-mix NIEUW (2)

  Onze Lucerne-mix is binnenkort verkrijgbaar in een nieuw jasje! Deze gezonde en vezelrijke ruwvoer mix voor paarden stimuleert de darmwerking en bevordert de speekselaanmaak! De Hartog Lucerne-mix is samengesteld uit vers gehakselde luzerne, vermengd met groen geoogste snijhaver.

  Lees meer

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht