0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Brandnetels voor paarden

Brandnetels paarden

Als er brandnetels groeien in de weide dan nemen paarden hier graag een hapje van. Dat is ook niet zo gek, brandnetels zijn namelijk hartstikke gezond voor paarden (en mensen ?)! 

Brandnetels zijn gezond voor paarden

Brandnetels bevatten veel biologisch actieve componenten. De bladeren zijn bijvoorbeeld rijk aan terpenoïden, carotenoïden en vetzuren, maar ook aan verschillende essentiële aminozuren, chlorofyl, vitaminen, tannines, sterolen, polysacchariden, isolectinen en mineralen. Brandnetels zijn één van de meest gebruikte medicinale planten ter wereld vanwege hun vele gezondheids-bevorderende eigenschappen (Kregiel, Pawlikowska and Antolak, 2018). 

Brandnetels worden beschouwd als onkruid vanwege hun snelle groei en bodembedekking en worden dan ook vaak uit een paardenweide verwijderd. Er zijn echter genoeg economische en ecologische redenen om brandnetels te laten staan. Brandnetels kunnen bodem die over-bemest is met stikstof en fosfaat verbeteren. Daarnaast helpen brandnetels het gehalte aan zware metalen in de bodem te verminderen (Kregiel, Pawlikowska and Antolak, 2018). 

Gezondheidsvoordelen van brandnetels

Brandnetelss bevatten veel essentiële aminozuren en mineralen, vooral ijzer, selenium, zink en magnesium. Verse brandnetelblaadjes bevatten een hoge concentratie vitamine A, C, D, E, F, K, P, en vitamine B-complex (Kregiel, Pawlikowska and Antolak, 2018). 

Het meest erkende gezondheidsvoordeel van brandnetel is hulp bij een vergrote prostaat en urineweginfecties. Maar brandnetels kunnen ook de symptomen van artrose, artritis (auto-immuunziekte) en gewrichtspijn verlichten in bijvoorbeeld, knieën, heupen of in de wervelkolom (Kregiel, Pawlikowska and Antolak, 2018).

Bovendien kunnen brandnetels vanwege hun anti-histamine en ontstekingsremmende eigenschappen worden gebruikt als een ingrediënt in eczeem medicatie (Kregiel, Pawlikowska and Antolak, 2018). Je hoort dan ook regelmatig dat paarden die gevoelig zijn voor jeuk van brandnetels eten. 

Infusies van de plant kunnen worden gebruikt voor nasale en menstruele bloedingen, bloedarmoede, astma, jicht, anemie, haaruitval en om lactatie te verbeteren. Recente studies tonen aan dat brandnetels ook anti-diabetische eigenschappen bezitten (Kregiel, Pawlikowska and Antolak, 2018). 

Wist je dat door het grote aantal werkzame stoffen in brandnetels het zelfs een sterkere antibacteriële werking kan hebben dan synthetische antimicrobiële middelen?

Meer dan genoeg redenen waarom deze plant een ingrediënt is van de Hartog Concept! 

Bronnen
Kregiel, D., Pawlikowska, E. and Antolak, H. (2018). Urtica spp.: Ordinary Plants with Extraordinary Properties. Molecules, 23(7), p.1664. 

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie