Conditie paard

Ieder paard is anders. Het ene paard wordt dik van de lucht, de ander is juist moeilijk op gewicht te houden. Met ruwvoer kun je goed inspelen op de conditie van het paard. Het bijsturen door middel van ruwvoer verdient de voorkeur boven een oplossing met krachtvoer.
Magere paarden
Van nature ranke paarden zijn vaak temperamentvol. Extra energie in de vorm van suiker en zetmeel, zoals in krachtvoer zit, zal het temperament versterken en het paard wellicht moeilijk in de omgang maken. Een ruime hoeveelheid grof hooi, eventueel in combinatie met wat voordroog biedt in ieder geval een geschiktere energiebron.
Als je wilt dat je paard aankomt, dan kan extra krachtvoer in het dieet helpen, maar wees voorzichtig: dit kan verstoringen in het verteringsstelsel veroorzaken. Introduceer extra krachtvoer langzaam en voer niet meer dan nodig is voor het trainingsniveau. Een andere manier om de lichaamsconditie te verbeteren is maïsbrok of Lucerne-mix. De meeste paarden die te mager zijn krijgen of te weinig of te slecht ruwvoer.
Hartog Lucerne-mix in het rantsoen verbetert de conditie van het paard en zorgt ervoor dat er meer rendement uit het rantsoen gehaald wordt.
Snel en onrustig eetgedrag kan een rol spelen in de vertering van het voer. Doordat het paard niet goed kauwt wordt er weinig speeksel aangemaakt, waardoor de dunne darm het voedsel minder goed verteert en zullen minder voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. Door Lucerne-mix door het krachtvoer te mengen moet het paard beter kauwen, wordt er meer speeksel aangemaakt en worden de voedingsstoffen beter benut. Mocht dit nog onvoldoende resultaat geven dan kan er tijdelijk maïsbrok bijgevoerd worden. Door de hoge energetische waarde van maïs wordt de conditie van het paard verbetert.
Zorg daarnaast voor regelmatige ontworming en laat elk jaar het gebit door de tandarts nakijken.
Lees in dit artikel wat je nog meer kan doen als je paard/pony te dun is.
Dikke paarden
Als uw paard te dik is, is het belangrijk om eens kritisch naar het rantsoen te kijken. Omdat een aangepast dieet voldoende eiwitten, mineralen, spoorelementen en vitaminen maar een laag energiegehalte dient te bevatten, kan een speciale samenstelling noodzakelijk zijn.
Afvallen met beleid is heel belangrijk, omdat rigoureus afvallen risico’s met zich meebrengt. Indien een te dikke pony plotseling weinig eten krijgt, kan het gebeuren dat er een stofwisselingsstoornis optreedt en de pony hyperlimie (vet in het bloed) krijgt.
Als een paard of pony te dik is, betekent dit altijd dat het huidige rantsoen teveel energie bevat voor wat hij nodig heeft. Probeer van het huidige rantsoen zo nauwkeurig mogelijk het energiegehalte te schatten of te berekenen en stel een nieuw rantsoen samen met ca. 60-75 % van deze hoeveelheid energie. Reduceer in krachtvoer een geef deze paarden meer ruwvoer. Geef ruwvoer met veel structuur, maar weinig energie.
Verantwoord afvallen moet door minder te eten, maar ook door meer te bewegen. Met het verrichten van arbeid stimuleer je de verbranding van vetzuren in de spieren, dus is dit in combinatie met een energiearm rantsoen het beste vermageringsdieet.
Paarden en pony’s van sobere rassen hebben relatief weinig energie nodig. Het ruwvoer verdient veel aandacht in het rantsoen. Lucerne-mix en/of Gras-mix zijn kwaliteits ruwvoeders met een laag energiegehalte en bevatten veel vitaminen en mineralen. Voor paarden die aanleg hebben om dik te worden is Balance structuurmuelsi het beste krachtvoer ter aanvulling op het rantsoen. Dit totaalvoer zorgt voor de waarborging van voldoende vitaminen en mineralen in het rantsoen.
Lees hier meer over wat je kan doen als je paard/pony te dik is!