0229 58 12 32
  Beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Giftige bomen en struiken voor paarden

In de herfst krijgen de meeste bomen prachtig kleuren wat mooie plaatjes op kan leveren. Tegen de winter verliezen de loofbomen en struiken hun bladeren en/of zaden. Ook wanneer er een herfststorm voorbij komt kunnen grote hoeveelheden bladeren al loslaten. Wanneer jouw paard in een weiland of paddock staat omringd door bomen en struiken is het belangrijk om te weten welke bladeren giftig kunnen zijn wanneer ze worden gegeten. In dit artikel behandelen we de bomen welke vooral tijdens de herfst een mogelijk een gevaar vormen voor je paard.

Direct naar...

Welke bomen en struiken zijn giftig?

Niet alle bomen en struiken zijn even giftig voor paarden. Ook de hoeveelheid waarin de materialen giftig zijn kan sterk verschillen. Normaal gesproken zal een paard niet gauw uit zichzelf van bomen of struiken gaan eten omdat veel giftige bomen een onaangename smaak hebben. Juist in de herfst, wanneer vaak het gras korter wordt, zullen paarden sneller geneigd zijn om ander plantaardig materiaal te gaan eten. Ook wanneer bladeren of zaden op het gras liggen kunnen ze ongemerkt opgegeten worden tijdens het grazen doordat droge bladeren hun scherpe smaak verliezen waardoor het paard ze minder snel laat liggen. Hieronder volgen de meest voorkomende bomen en struiken welke giftig zijn voor paarden: 

Beuk

De beuk komt in de rode en groene variant voor en kan zowel een boom als een struik zijn. In de herfst vallen de beukennootjes uit de bomen, deze zijn giftig voor paarden. Beuken struiken kunnen ook beukennootjes produceren, maar dit zijn er meestal niet veel doordat de hagen vaak gesnoeid worden wanneer de struik bloeit. Wanneer je paard een paar beukennootjes binnen krijgt is er meestal niks aan de hand, maar een paar honderd gram kan zorgen voor vergiftingsverschijnselen waarvan maagdarm problemen en koliek vaak kenmerkend zijn. 

Eik

Bij eikenbomen zijn zowel bladeren als de groene eikels giftig voor paarden. De eikels welke nog groen zijn van kleur en de bladeren bevatten tanine. Tanine is schadelijk voor paarden, maar zorgt vaak pas bij een hogere inname voor problemen. Deze problemen kunnen tot ernstige gevolgen leiden en zelfs tot de dood. Houd dus je paard goed in de gaten wanneer er eikenbomen in de buurt staan en zet eventueel het deel van de wei of paddock waar veel eikels liggen af. 

Esdoorn

De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar een spierziekte bij paarden genaamd Atypische Myopathie. Tot nu toe is er bekend dat in ieder geval de zaden, bladeren en kiemen van de gewone esdoorn gif bevatten wat mogelijk de ziekte veroorzaakt. Van de Vederesdoorn zouden alleen de zaden het gif bevatten. De zaden van een esdoorn worden ook wel beschreven als  “helikopters” en vallen in de najaar van de bomen, vooral wanneer er wind is. De zaden kunnen door hun vorm erg ver weg geblazen worden waardoor ze in een groot gebied om de boom heen terecht kunnen komen. Het is dus belangrijk dat je weet welke bomen in de omgeving van het weiland staan en om regelmatig te kijken welk materiaal van bomen in het weiland terecht is gekomen. Symptomen welke gelinkt kunnen worden aan atypische myopathie zijn koorts, spiertrillingen, stijfheid en spierzwakte. Paarden welke vergiftigd zijn zullen vaak gaan liggen en hebben een verhoogde hartslag. De urine van deze paarden kan koffiekleurig zijn. Wanneer het vermoeden staat van atypische myopathie is het zaak om zo snel mogelijk de dierenarts in te schakelen en eventuele andere paarden van hetzelfde weiland weg te halen.

Paardenkastanje

Een hele herkenbare boom in de herfst is de kastanje. In de herfst vallen grote hoeveelheden kastanjes van deze bomen met stekelige bolsters. Verschillende materialen van de kastanjeboom zijn giftig, waaronder de schors, bladeren, onrijpe kastanjes en de groene bolsters. De onrijpe kastanjes kunnen tegen het eind van de zomer al van de boom vallen en bevatten, net als groene eikels, tanine. Mocht er een kastanjeboom in de wei van je paard staan, kan het handig zijn om het stuk om de boom heen tijdelijk af te schermen voor de paarden. Ook het regelmatig opruimen van de kastanjes verkleind het risico dat je paard ze op kan eten.

Buxus

De buxus wordt veel gebruikt voor hagen of als sierstruik, maar veel mensen weten niet dat deze struik heel erg giftig is voor paarden. Doordat de buxus winterhard is, blijft hij in de herfst en winter groen. Paarden zullen deze struik niet gauw eten, maar wanneer er in de winter weinig begroeiing meer is, kan het voorkomen dat paarden toch een hap van de struik nemen. De buxus is extreem giftig paarden en een paar takken kunnen al dodelijk zijn. Het is dan ook zaak om het paard rustig te houden en onmiddellijk contact op te nemen met de dierenarts wanneer je paard buxus heeft gegeten.

Taxus

Veel paardenmensen weten dat de taxus giftig is. De buxus is te herkennen aan zijn takjes met naalden en de rode besjes. Ook deze boom blijft in de winter groen. De gifstof die de boom bevat zorgt voor hartverlamming bij het paard. Voor een paard kan één takje al dodelijk zijn. Kijk dus erg uit wanneer deze boom bij je op het erf staat!

Naast de giftige bomen en planten in dit artikel, zijn er nog meer soorten welke niet gezond zijn voor je paard. Het is verstandig om je weide en paddock eens bij langs te lopen om te kijken welke bomen en/of struiken er in de buurt staan. Wanneer je dit elk seizoen een keer doet, zal je ook de begroeiing welke in andere seizoenen in bloei staat opmerken. Raadpleeg altijd een dierenarts  wanneer je het vermoeden hebt dat je paard giftig plantaardig materiaal heeft binnen gekregen. 

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie