Grasland inzaaien

Bij het inzaaien van grasland is het belangrijk dat er op het juiste moment wordt ingezaaid en dat je het juiste graszaadmengsel kiest voor je grasland.
Waarom grasland inzaaien?
Grasland opnieuw inzaaien wordt noodzakelijk wanneer er te veel ongewenste grassen/onkruiden (bijv. Jacobskruiskruid) in de weide voorkomen. Door onkruiden in het gras vermindert de opbrengst van de weide en de smakelijkheid.
Paarden grazen het gras relatief laag bij de grond af. Bij intensieve begrazing verdwijnen daardoor sommige grassoorten en zullen alleen soorten overblijven die niet gewenst zijn. Paarden hebben bovendien de gewoonte steeds op eenzelfde plaats hun mest te leggen. Bij zeer langdurige en intensieve begrazing kunnen deze mestplaatsen tot 50% van de totale oppervlakte van de weide uitmaken. Op deze plaatsen zullen de paarden niet meer grazen.
Wanneer grasland inzaaien?
Het beste tijdstip voor het inzaaien van grasland is de periode tussen half augustus en half september. In deze periode zijn de weersomstandigheden dan meestal nog optimaal en er is voor het graszaad nog voldoende tijd om te kiemen en een goede zode te vormen voor de winter, zo wordt er een goede basis gelegd voor een goede opbrengst vanaf het volgende voorjaar. Bovendien hebben de meeste onkruiden een geringe najaarsgroei en zal het gras daardoor een voorsprong krijgen. Grasland inzaaien in het voorjaar is ook mogelijk maar zal leiden tot een duidelijk lagere opbrengst tijdens het jaar van inzaai.
Een ingezaaid perceel moet één, maar liefst twee jaar rusten voordat het weer begraasd mag worden. Dan pas is het wortelstelsel stevig genoeg om de trekkracht bij grazen en de druk van hoeven te weerstaan.
Welk zaadmengsel?
Paarden grazen het gras relatief laag bij de grond af in vergelijking met koeien. Het nieuwe gras moet daarom sterk zijn. Dit voorkomt dat ze tijdens het grazen met wortel en al uit de grond worden getrokken. Als je zelf kunt kiezen voor het grasmengsel, kies dan voor een speciaal grasmengsel voor paarden. De grassen in een paardenmengsel hebben een laag groeipunt, extra sterke wortels en zijn vaak wat structuurrijker.
Voorbeelden hiervan zijn een graszaadmengsel van Barenbrug of DSV Zaden, zij hebben een zaadmengsel specifiek samengesteld voor paarden.
Wanneer u gras of luzerne teelt op Contractteelt voor Hartog, kijk dan voor inzaai bij Gras teeltinformatie of Luzerne teeltinformatie voor meer informatie hierover.
Na het inzaaien is het belangrijk dat het grasland goed wordt onderhouden, lees meer over Grasland onderhoud.