0229 58 12 32
  Beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Grasland onderhoud

Grasland onderhoud

Het onderhoud van het grasland is even belangrijk als de inzaai van het grasland. Grasland onderhoud kan belangrijk zijn voor:

 • Het voer voor de grazende paarden
 • Conserveren van gras

Voorkom schade

Schade aan het grasland veroorzaakt kale plekken waar onkruid zal gaan groeien. Let daarom bij het onderhoud van een grasland op de volgende punten:

 • Stem de perceelsgrootte af op het aantal paarden, zo voorkom je dat paarden te lang op een perceel lopen en alles vertrappen
 • Zaai kale plekken, die bijv. ontstaan zijn door het bijvoeren van bijv. hooi of bieten, opnieuw in
 • Graaf bij plasvorming op de pas ingezaaide weide geultjes om het water weg te laten lopen, anders sterven jonge plantje aan een gebrek aan zuurstof
 • In tegenstelling tot oud grasland mag een jonge weide niet te kort de winter ingaan, dit om bevriezing van het jonge gras te voorkomen (bij voorkeur 8 à 10 cm).

Slepen

Bij het slepen van het weiland kan er gebruik worden gemaakt van een tractor met daarachter autobanden of kettingen met ijzeren punten. De autobanden of kettingen zorgen ervoor dat de mest verspreid wordt.

Sleep de weilanden als ze in de winter niet in gebruik zijn, zodat de mest gelijkmatig wordt verdeeld. Als de mest na de eerste keer gelijkmatig verspreid is over het land, dan is één keer genoeg. Sleep niet bij warmer weer, want dan verspreid je de larven en eieren en vergroot je het wormprobleem. In de lente kan slepen met ijzeren punten (verticuteren) helpen om jonge onkruiden te verwijderen en lucht in de grond te krijgen.

Rollen

Het is ook aan te raden je weilanden in de lente te rollen met een zware metalen of betonnen rol achter de tractor. Met de roller kun je graszoden gelijk maken en de gaten in het land wegwerken.

Mest verwijderen

De mest uit de weide halen voorkomt naast de besmetting van paarden door wormen ook de groei van bossen. Bossen bestaan uit ongewenste planten die op de plekken waar mest ligt gaan groeien. Op en rondom de plekken waar de mest ligt eten de paarden het gras ook niet meer, ook wel paardenbanen genoemd. Vooral op kleine stukken perceel is dagelijks mest ruimen het beste, maar twee keer per week kan ook. Door in combinatie met geiten of schapen te grazen wordt de weide gelijkmatig begraasd, geiten en schapen grazen namelijk wel de bossen weg.

In weiden die weinig beweid worden is het niet noodzakelijk de paardenmest te verwijderen. De wormbesmetting is niet zo hoog en in een natuurlijke wei komen de voedingstoffen beschikbaar voor het grasland door de mestkevers die de mest opeten en verteren.

Molshopen

Mollen dienen zo snel mogelijk bestreden te worden, deze kunnen in jong grasland schade aanrichten zoals bodemverzakkingen. Molshopen verstikken daarnaast het bedolven gras, met kale plekken tot gevolg. Molshopen zijn ook nadelig voor de oogst, de oogstmachine schept het zand mee waardoor de kwaliteit van de oogst minder wordt.

Bemesten

Voor het onderhoud van het grasland moet er bemest worden zodat de juiste voedingsstoffen in het gras komen. Lees meer over Grasland bemesten.

Onkruidbestrijding

Onkruidproblemen in grasland kunnen meestal worden voorkomen door en goede verzorging, goed gebruik en goed onderhoud van het grasland. Niet gewenste grassen vormen een probleem wanneer:

 • ze in grote aantallen voorkomen en zo de productie of voederwaarde van het gewas sterk gaan drukken
 • ze niet gegeten worden door paarden (netels, distels, ridderzuring)
 • ze giftig zijn (o.a. scherpe boterbloem, paardenstaart, herfsttijloos, zwarte nachtschade).

Het bestrijden van de onkruiden kan met de handen gebeuren wanneer ze slechts lokaal voorkomen in de weide of wanneer het gaat over kleine percelen. Meestal zal echter een chemische bestrijding noodzakelijk zijn. Onkruiden kunnen chemisch worden bestreden door een bespuiting met groeistoffen. Je kunt voor de bestrijding MCPA en MCPP gebruiken voor o.a. herderstasje, klaver, madeliefje, weegbree, boterbloemen en paardenbloem, het is te koop bij verschillende landbouw coöperaties.

Voor de meeste onkruiden is een bespuiting in het voorjaar kort voor de bloei een goed tijdstip. In de zomer en nazomer is een bestrijding ook mogelijk, mits de planten voldoende blad hebben om het middel op te kunnen nemen. Er is echter een nadeel aan chemische bestrijding, tot een week na een bespuiting met groeistof mag het perceel niet worden beweid of gemaaid.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie