0229 58 12 32
  Beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Grasopname

Grasopname paard

Grasopname is voor paarden heel belangrijk. Gras bevat de benodigde voedingsstoffen voor paarden, zoals energie, eiwit, mineralen, spoorelementen en vitaminen. De voedingsstoffen in het gewas kunnen variëren, dit hangt af van de grondsoort, het gebruik en de bemesting.

Jonge grassprietjes hebben veel blad en weinig stengel. Ze bevatten veel suikers. Als paarden de hele winter niet in de wei komen, zal het lentegras heel rijk aan energie zijn. Hoe ouder het gras, des te meer stengels. Stengels bevatten veel complexe koolhydraten (ruwe celstof = vezels). Dit is voor paarden veel moeilijker te verteren dan jong grasgewas, maar voorziet wel in de behoefte aan ruwvoer.

Het gras kan soms onvoldoende voedingsstoffen leveren. Ook wanneer paarden op een kaal weiland grazen, nemen ze te weinig voedingsstoffen op. Het rantsoen kan dan aangevuld worden met krachtvoer of ruwvoer van Hartog. 

Hoeveel gras kan mijn paard eten?

Wanneer de grasopname voor een paard onbeperkt is, dan kan het dier per 100 kg lichaamsgewicht ongeveer 2 kg droge stof per 24 uur opnemen. Een paard van 500 kg kan 10 kg droge stof opnemen per dag (24 uur). De hoeveelheid hangt af van het groeistadium van het paard en de kwaliteit van de wei. De hoeveelheid droge stof in gras ligt gemiddeld tussen de 13 en 16% in. In de tabel hieronder is een overzicht te zien van de grasopname voor een paard van 500 kg per dag (24 uur).

  Kwaliteit Energie ds  (kg) Gras (kg)
Lentegras Goed Heel hoog 10 65-75
Zomergras Goed Hoog 12 75-88
najaarsgras Laag Middelmatig 7-8 44-50

 

 Hoe beperk ik de grasopname van mijn paard?

Het ene dier wordt sneller dik dan het andere dier. Grasopname kun je beperken door je paard niet te lang in de wei te zetten, of door meerdere percelen te maken zodat ze maar een klein deel van het grasland tot hun beschikking hebben. Een paddock is hierbij een goed hulpmiddel, zo komt het wel buiten maar is de grasopname beperkt. Vooral in tijden dat het gras hard groeit, is het voor paarden die snel dik worden verstandig ze tijdelijk in de paddock te zetten. De paarden krijgen hierdoor wel voldoende beweging, wat erg belangrijk voor een paard is, maar kunnen niet te veel eten.

Najaarsgras voor paarden bevat vooral water. Nu de temperatuur daalt, groeit het gras minder snel. Het vezelgehalte en de voederwaarde in het gras daalt aanzienlijk. Het is aan te raden om paarden in deze periode alvast extra bij te voeren met ruwvoer.

Najaarsgras

Naast hooi en voordroog kuilgras zijn de Hartog ruwvoeders zoals Gras-mix en Compact Gras uitermate geschikt om de kwaliteit van het ruwvoer rantsoen op te waarderen. Geef voor de weidegang een emmer met deze ruwvoeders. Het waterrijke najaarsgras wat tijdens de weidegang wordt opgenomen passeert de darm minder snel en de voederwaarde van het totaal rantsoen wordt aanzienlijk verhoogd.Najaarsgras voor paarden

Hebt u een ouder paard of een paard die in de winterperiode snel gewicht verliest? Dan is het noodzaak om extra energie toe te voegen aan het rantsoen voordat het paard daadwerkelijk gewicht verliest. Kies naast een goede kwaliteit ruwvoer voor de eiwitrijke Lucerne-mix en een krachtvoer met extra vet zoals de Hartog Energy Special - Muesli zonder haver.

 

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie