0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Oudere paarden deel 3: Het gebit van oude paarden

paard gebit

Oudere paarden hebben kwaaltjes, helaas geldt dit ook voor het gebit. Oude paarden met een slecht gebit die proppen maken of uit hun mond stinken zijn geen uitzondering. De tanden van paarden groeien hun hele leven door. Omdat paarden nu ouder worden dan in de natuur kan het zijn dat een paard nog jaren leeft terwijl de tanden zijn uitgegroeid, dit veroorzaakt de nodige complicaties. Het gedeelte van de tand in het tandvlees is dan heel erg kort, soms zo kort dat de tand in zijn geheel uit de mond valt. 

Gebitsproblemen oudere paarden 

Een tand kan ook los komen te zitten, wat erg vervelend is voor het paard. Als een paard enkele of meerdere tanden is verloren kunnen de overige tanden uit elkaar gaan staan. In de vrijgekomen ruimte kan zich voer ophopen wat erge stank kan veroorzaken en het risico op ontstekingen aan het tandvlees vergroot. Daarnaast kan het ruwe oppervlak van de kiezen dusdanig slijten dat het glad wordt en daardoor niet meer functioneert voor het malen van ruwvoer. Voer dat niet goed genoeg gekauwd is kan minder goed worden verteerd, het paard kan de voedingstoffen uit het verstrekte rantsoen daardoor niet optimaal benutten. Het oude paard zal dan een aangepast rantsoen moeten krijgen om alle benodigde voedingstoffen voldoende binnen te krijgen. Dit geldt vooral in de winter aangezien mals gras makkelijker voor een oud paard te kauwen is dan hooi of voor voordroogkuil. Tevens maakt een oud paard minder kauwbewegingen door slijtage of door het verliezen van spierkracht in de kaak. Hierdoor maakt het paard minder speeksel aan waardoor de voedselbrij minder goed door het maag- darmkanaal passeert. Het is voor oude paarden extra belangrijk om regelmatig gecontroleerd te worden door een gecertificeerde paardentandarts. Bij oude paarden wordt vaak aangeraden om ze twee keer per jaar na te laten kijken in plaats van jaarlijks.

Mijn oude pony is mager

Senioren muesli’s, seniorenvoer en slobbers bevatten vaak energie in de vorm van suikers en zetmeel. Dit sluit niet aan bij de behoefte van oude paarden, dit wordt uitgelegd in Oudere paarden deel 4 oude paarden aan laten komen en op gewicht houden . Hartog 5* Complete Care Senior, (geweekte) Grasbrokken en of Luzernebrokken zijn gezondere en vezelrijkere optie. 

Voer voor oude magere paarden

De Hartog 5* Complete Care Senior is een compleet en fijn gehakseld ruwvoeder met balancer. De balancer bestaat uit vitaminen, mineralen, organisch gebonden sporenelementen en aminozuren. Het is nog fijner gehakseld dan de Hartog Gras-mix zodat zelfs paarden met ernstige gebitsproblemen de voordelen van ruwvoer nog kunnen benutten. De Hartog 5* Complete Care Senior biedt het oudere paard veel energie uit onder andere vetzuren zoals lijnzaad en een gevarieerd aminozurenpatroon.   

Meer lezen over oudere paarden?  Deel 4 gaat over oudere paarden aan laten komen en op gewicht houden

Deel 5: Hormoonhuishouding van het paard
Deel 6: Ziekte door veranderende hormoonhuishouding
Deel 7: Slecht humeur door stilstaan
Deel 8: Pijn bij paarden door slijtage
Deel 9: Verminderde darmwerking bij oudere paarden
Deel 10: Het voeren van oude paarden

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie