0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Oudere paarden deel 2: Het paardengebit: hoe werkt het?

paardengebit

Paarden hebben eerst, net als mensen, melktanden, deze tanden zijn wit van kleur. Na wisselen komen de permanente tanden tevoorschijn, deze zijn meer geel van kleur. Een paard begint met wisselen als hij tweeënhalf jaar oud is en is klaar rond zijn vijfde levensjaar. Een volwassen paard heeft twee soorten tanden namelijk snijtanden en kiezen. Deze tanden bestaan weer uit drie lagen, dentine (tandbeen), glazuur en cement.

Hoeveel tanden heeft een paard?

Een paard heeft 12 snijtanden en 24 kiezen en dus in totaal 36 tanden. Naast snijtanden en kiezen kunnen paarden, vooral hengsten en ruinen, ook tot wel vier hengstentanden hebben. Hengstentanden worden ook wel haaktanden of hoektanden genoemd. Daarnaast worden veel paarden geboren met één of twee wolfstanden. Waardoor het totale aantal van 36 op kan lopen tot 42 in totaal.

De tanden van een paard groeien hun hele leven door. En dat is maar goed ook aangezien de tanden slijten door het vele kauwen (een paard is een trickle feeder). Maar een klein gedeelte van de tand steekt boven het tandvlees uit, de kroon. In het tandvlees groeit de tand continu zodat het versleten stukje vervangen kan worden. Het gedeelte van de tand in het tandvlees is een stuk langer dan de kroon. Genoeg ruwvoer is dus niet alleen belangrijk voor speekselproductie voor de maag maar ook omdat het gebit aangepast is op continu kauwen. De kiezen van een paard zijn heel erg belangrijk. Paarden kauwen ten opzichte van koeien minder vaak. Koeien kunnen de voeding herkauwen, paarden kauwen gras en ander ruwvoer maar één keer. De kiezen moeten dus in één kauwbeurt het ruwvoer zodanig vermalen dat het geschikt is voor verdere vertering.

Wist je dat de bovenste kaak van een paard wijder is dan de onderste kaak? Dit is nodig om licht ronddraaiende kauwbewegingen te maken.

Paardengebit Leeftijd

Als de leeftijd van een paard onbekend is worden de tanden gebruikt om een indicatie te geven. Punten waar dan naar gekeken wordt is bijvoorbeeld of het paard al helemaal gewisseld heeft. Als dat niet het geval is zal het paard waarschijnlijk 5 jaar of jonger zijn. Maar daarnaast kan het gebit van een paard ook verklappen wanneer het paard ouder is. Het gebit van oude paarden is te herkennen aan de gele kleur, uitgegroeide tanden, en verschillende tandproblemen bij paarden zoals spleten tussen tanden, ontbrekende of losse tanden, en gladde kiezen.

Wat de leeftijd van het paard ook is, het is belangrijk dat het gebit jaarlijks door een gecertificeerde paardentandarts wordt gecontroleerd. Een paardentandarts is een beschermde titel, de titel paardengebitsverzorger is niet beschermd. Dat betekent dat iedereen zichzelf gebitsverzorger mag noemen. Paarden kunnen veel ongemak ervaren door afwijkingen aan het paardengebit. Aandoeningen aan het paardengebit zijn bijvoorbeeld haken aan het kiezen, wolfstanden, kieswortelontsteking en scherpe randen. Een paard kan op verschillende manieren tonen dat hij last heeft van zijn gebit, bijvoorbeeld: 

 • Protest tijdens het rijden 
 • Niet meer willen eten 
 • Proppen maken van het eten 
 • Uiteindelijk afvallen (vermageren)

Meer lezen over oudere paarden? Lees in deel 3 meer over het gebit van oudere paarden

Deel 4: oude paarden aan laten komen en op gewicht houden
Deel 5: Hormoonhuishouding van het paard
Deel 6: Ziekte door veranderende hormoonhuishouding
Deel 7: Slecht humeur door stilstaan
Deel 8: Pijn bij paarden door slijtage
Deel 9: Verminderde darmwerking bij oudere paarden
Deel 10: Het voeren van oude paarden

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie