Hoefbevangenheid bij paarden

Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen van het paard. Het hoefbeen zit met lamellen aan de hoefschoen bevestigd. Deze plek kan door verschillende oorzaken ontstoken raken. De zwelling en de vloeistof, die ontstaan door de ontsteking, veroorzaken een grote druk op en een enorme pijn in het omliggende gebied. Deze lamellen kunnen beschadigen en zelfs losraken waardoor het hoefbeen in de hoef kantelt en door de zool van de hoef kan breken. Oorzaken kunnen allerlei processen zijn die de bloed- en/of zuurstofvoorziening naar de hoef sterk verminderen, zoals gifstoffen die in het bloed circuleren of overbelasting.
Direct naar…
- Hoe ontstaat hoefbevangenheid?
- Hoe voorkom je hoefbevangenheid bij je paard
- Voedingstips om hoefbevangenheid te voorkomen
- Behandeling
- Meer informatie
Hoe ontstaat hoefbevangenheid?
Hoefbevangenheid kan op verschillende manieren ontstaan. De bekendste is het eten van te veel of te energierijk voedsel (bijv. voorjaarsgras). Vooral pony’s, sobere paardenrassen, dikke paarden en paarden met PPID zijn erg gevoelig voor hoefbevangenheid. Hoefbevangenheid is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel proberen het risico te beperken.
Zorg voor een voedingsplan dat past bij je paard. Zorg er bij weidegang (vooral in het voorjaar) voor dat je paard niet teveel, te krachtige en te suikerrijke voeding uit het gras haalt. Probeer de duur van de weidegang voor je paard rustig op te bouwen in het voorjaar. Voorkom plotselinge veranderingen in het voedingsrantsoen en pas het rantsoen aan op de behoefte van je paard. Wees voorzichtig met suikerrijk voedsel en voorkom dat paarden zich tegoed kunnen doen aan grote hoeveelheden voer in één keer.
Gifstoffen kunnen onder andere ontstaan uit een overmaat aan te rijk grasland, een hoog gehalte fructaan of zetmeel. De stofwisseling van paarden is niet ingericht op het verwerken van veel granen. Het teveel aan zetmeel gaat onverteerd de dunne darm door. Het onverteerde zetmeel komt in de dikke darm terecht en de microbacteriën in de dikke darm van het paard zullen zich gaan delen om toch te zorgen voor vertering van het voedsel. Bij het delen van de bacteriën komen gifstoffen vrij die kunnen zorgen voor een verstoring in het fermentatieproces, wat kan leiden tot ontstekingen en zelfs tot hoefbevangenheid.
Hoe voorkom je hoefbevangenheid bij je paard?
Terwijl de meeste paardeneigenaren weten dat melasse en granen veel suiker en zetmeel bevatten, hebben ze niet in de gaten dat er ook een overmaat aan deze stoffen kan zitten in een ander onderdeel van het paardendieet, zoals in zemelen, haver, gerst of maïs, omdat deze voedermiddelen veel NSK’s (niet structurele koolhydraten = zetmeel, suiker en fructaan) bevatten.
Daarnaast is het belangrijk dat overgewicht wordt voorkomen. Geef geen onnodige energie, een energie- en eiwitarm krachtvoer. Hartog Balance en Concept passen het beste in het rantsoen ter voorkoming van hoefbevangenheid, omdat deze producten weinig zetmeel en suikers bevatten.
Een ander belangrijk punt ter voorkoming van hoefbevangenheid is het voorkomen van overbeweiding. De korte grasstoppels bevatten een relatief hoog fructaangehalte. Dit ontstaat doordat onbemeste paardenweiden tekorten krijgen. Het gras groeit onvoldoende en fructaan hoopt zich op, daarom is het beter om de paardenweide niet te schraal te laten worden.
Voedingstips om hoefbevangenheid te voorkomen
Na een koude nacht is weidegang na 13.00 uur wenselijk vanwege het hoge fructaan gehalte in het gras
Pas de hoeveelheid en soort krachtvoer aan op het weideseizoen. Vervang tijdelijk in het voorjaar de sportbrok of muesli voor een vezelrijke muesli met een lager aandeel suiker- en zetmeel zoals de Hartog Balance - Vezelrijke muesli
Geef voor de weidegang een grote portie vezelrijk ruwvoer. Door het verzadigde gevoel van het paard zal het minder gras eten. Tevens wordt de darmpassage van het gras vertraagd door de grote hoeveelheid ruwe celstof uit het ruwvoer
Hartog Lucerne-mix heeft de eigenschap om de darmwerking te optimaliseren. De prikkende werking van de stengels uit de mix verhogen de darmperistaltiek waardoor de bacterieflora en enzymen in de darmen beter werken.
Behandeling
Bij acute hoefbevangenheid dient het rantsoen direct aangepast te worden. Het paard mag GEEN krachtvoer meer, alleen ruwvoer van goede kwaliteit en water geven.
Meer informatie?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan er bij Hartog altijd voor open om eens mee te denken over problemen met je paard en een blik te werpen op je rantsoen.