Hooi

Hooi bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd gras, maar er kunnen ook andere planten inzitten. De kwaliteit van het hooi kan met behulp van de geur, kleur en samenstelling ingeschat worden:
- Groene kleur en frisse kruidige geur: dit hooi heeft maar kort kunnen drogen, ca. 4 dagen. Hierdoor heeft het een hoge voedingswaarde, het bevat veel verteerbaar ruw eiwit en energie.
- Licht bruin en karamel geur: dit hooi heeft licht gebroeid, het heeft dan ook een lagere voedingswaarde.
- Bruin/zwart en een muffe geur: dit hooi heeft lang liggen broeien waardoor het een bruin/zwarte kleur heeft gekregen. Door de muffe geur is het hooi minder smakelijk voor het paard geworden.
- Fijn stengelig en bladrijk: het hooi komt van een grasland dat goed bemest is en het heeft daardoor een hoge energie- en eiwitgehalte.
Grof stengelig en vezelrijk: in dit hooi zitten vaak verschillende gewassen zoals kruiden, klaver en bloemen en is van ouder gras. Dit hooi heeft een lagere energie- en eiwitgehalte dan het fijn stengelige en bladrijke hooi.
Om te bepalen of het ruwvoer de benodigde bestanddelen voor de paarden in de juiste verhouding bevat, kun je het beste het hooi laten analyseren. Deze analyse brengt aan het licht of het ruwvoer voldoende ruwe eiwitten, ruw vet, ruwe celstof, suiker, spoorelementen en mineralen in de juiste verhouding bevat. Lees meer over Ruwvoeranalyse.
Maaien
Eind juni of begin juli wordt voornamelijk begonnen met maaien. Het gras moet in bloei staan, als het gras doorschiet en aren (zaadvorming) in komen kan er gemaaid worden. Het exacte moment hangt af van verschillende omstandigheden. Het beste is om met zonnig, winderig en droog weer te hooien, wanneer het nat regent kan schimmelvorming optreden. Door deze schimmels kunnen gifstoffen als mycotoxinen in het hooi terecht komen. Het hooi krijgt dan een onfrisse geur en de paarden kunnen een allergie oplopen.
Drogen, schudden en wiersen
Na het maaien moet het gras twee tot drie dagen drogen, waarbij het met een zogenoemde schudder omgeschud wordt. Gebruikelijk is om twee sneden per seizoen te oogsten, de eerste rond eind juni en de tweede in augustus. Het gras is droog genoeg wanneer het een drogestof (ds) gehalte van meer dan 80% heeft, zo voorkom je broei en schimmel. Het gras kan vervolgens gewiersd worden zodat het in lange rijen komt te liggen.
Persen en opslag
Hooi wordt meestal in balen geperst, met touwen vastgemaakt en in een hooischuur opgeslagen. Voor behoud van de kwaliteit is het belangrijk dat de ruimte droog en geventileerd is. Onvoldoende ventilatie en droogte kan leiden tot broei, de temperatuur kan dan zelfs zo hoog oplopen dat het in de brand vliegt.
Voordelen van hooi
- Het kan langzamer op gevoerd worden dan kuil.
- Hooi wordt vaak zonder plastic eromheen opgeslagen waardoor de kwaliteit eenvoudiger te controleren is.
Nadelen van hooi
- Hooi dat oud, muf en stoffig is, is slecht voor de gezondheid van het paard. De voederwaarde (waaronder het vitaminegehalte) kan sterk terug lopen wanneer het ouder dan één jaar is.
- Stoffig hooi is zeer nadelig voor paarden met een stofallergie, het hooi kan hiervoor wel even in het water gedompeld worden. Bewaar dit natte hooi niet te lang, het kan gaan bederven en de smaak wordt er niet beter op.
- Kunstmatig drogen door middel van warme lucht heeft deze nadelen niet, kijk voor meer informatie over het proces van kunstmatig drogen bij: Procesbeschrijving Grasdrogerij Hartog