0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
    [article_layout] => 
    [show_title] => 
    [link_titles] => 
    [show_tags] => 1
    [show_intro] => 
    [info_block_position] => 
    [info_block_show_title] => 
    [show_category] => 
    [link_category] => 
    [show_parent_category] => 
    [link_parent_category] => 
    [show_associations] => 
    [show_author] => 
    [link_author] => 
    [show_create_date] => 
    [show_modify_date] => 
    [show_publish_date] => 
    [show_item_navigation] => 
    [show_icons] => 
    [show_print_icon] => 
    [show_email_icon] => 
    [show_vote] => 
    [show_hits] => 
    [show_noauth] => 
    [urls_position] => 
    [alternative_readmore] => 
    [article_page_title] => 
    [show_publishing_options] => 
    [show_article_options] => 
    [show_urls_images_backend] => 
    [show_urls_images_frontend] => 
)

Oudere paarden deel 5: Hormoonhuishouding van het paard

Hormoonhuishouden paard

Geslachtshormonen bij het paard 

Een merrie wordt hengstig, oftewel vruchtbaar. Tijdens de hengstigheid overheerst het hormoon oestrogeen. Niet alleen oestrogeen speelt een rol bij de vruchtbaarheid van merries, tijdens de cyclus spelen meerdere hormonen een rol. Een merrie wordt ongeveer elke drie weken hengstig. Bij merries is de vruchtbaarheid seizoensgebonden. Als de dagen langer worden wordt er meer Gonadotroop Releasing Hormoon (GnRH) afgegeven. GnRH zorgt vervolgens voor de productie van follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH), bij een eventuele dekking wordt er nog progesteron (drachtigsheidshormoon) aangemaakt. Wanneer een merrie gestald wordt in een warme maar vooral lichte stal kan ze in de winter ook hengstig worden. Met deze verschillende hormoon pieken en dalen is het dan ook niet gek dat dit invloed kan hebben op de gemoedstoestand van een merrie. Een hengst maakt testosteron aan. Hengsten die gecastreerd worden maken een verandering door in hun hormoonhuishouding. Castratie schakelt namelijk de testosteronproductie van het paard uit. Testosteron is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van typische lichaamskenmerken/ exterieurmatige van een hengst zoals een grote gespierde hals en een royaler gespierd lichaam. Testosteron is ook de oorzaak van het typische hengstengedrag zoals dominantie, bijten, dekgedrag en afgeleid zijn in het bijzijn van merries. Na castratie wordt het gedrag van het paard, nu een ruin, constanter en rustiger. Ruinen zijn niet vruchtbaar en hebben door de verminderde testosteron productie meer aanleg op overgewicht.  

Hormonen zijn verantwoordelijk voor heel veel processen 

Zo gaat verharen ook onder invloed van hormonen, dit hormoon wordt gemaakt in de hypofyse en veroorzaakt ook dat een paard vetreserves kan aanleggen voor de winter. Wanneer in de hersenen een verandering in daglengte wordt geregistreerd wordt het proces in gang gezet. De schildklier van het paard maakt verschillende hormonen aan die functies hebben bij de stofwisseling, de bloeddruk, het hartritme en de spijsvertering. Ook de bloedsuikerspiegel wordt constant gehouden door hormonen, namelijk insuline en glucagon, deze hormonen worden gemaakt in de alvleesklier.

Bij een schrikreactie en tijdens stress komen de hormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol vrij in het lichaam, deze hormonen worden gemaakt in de bijnieren. Adrenaline zorgt ervoor dat de hartslag en ademhaling versnellen, de pupillen groter worden en de bloedvoorziening wordt verplaatst van het verteringsstelsel naar spieren. Er zijn dus vele organen die hormonen produceren en vele processen die onder invloed staan van hormonen.

Hormoonhuishouding oude paarden 

Merries komen niet zoals mensen in de overgang of menopauze. Wel kunnen ze door ouderdom onvruchtbaar raken, dit kan komen door een verouderde baarmoeder of eierstokken. Andere paarden ziektes die worden veroorzaakt door een verstoring in de hormoonhuishouding zijn: 

Oude paarden ondersteunen met kruiden bij een verstoorde hormoonhuishouding 

Om het paard te ondersteunen is het belangrijk een paard op een gezond gewicht te houden, zowel onder- als overgewicht moet vermeden worden. Daarnaast zijn er kruiden die paarden, met bijvoorbeeld cushing, kunnen ondersteunen. De Hartog 5* Complete Care Senior bevat een kruidenmelange speciaal afgestemd op het oude paard. De samenstelling van de kruidenmelange helpt onder andere het paard de hormoonhuishouding te reguleren. De Hartog 5* Complete Care Senior is door de toegevoegde kruiden niet alleen een compleet voeder op gebied van vezels, vitamine en mineralen maar er is ook een supplement in verwerkt.

Het volgende artikel deel 6 gaat over ziektes door veranderingen in de hormoonhuishouding
Deel 7: Slecht humeur door stilstaan
Deel 8: Pijn bij paarden door slijtage
Deel 9: Verminderde darmwerking bij oudere paarden
Deel 10: Het voeren van oude paarden

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie