0229 58 12 32
  Beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

10 tips om Jacobskruiskruid te herkennen

Jacobskruiskruid herkennen

Denkt u Jacobskruiskruid in uw weiland te hebben of wilt u de plant beter kunnen herkennen? Hartog Lucerne geeft u hieronder 10 tips om Jacobskruiskruid te herkennen. Door alle onderdelen van de plant te identificeren kunt u checken of u te maken heeft met dit giftige kruid of dat het wellicht om een andere plant gaat. Om Jacobskruiskruid in de voeding van runderen en paarden te voorkomen is het belangrijk om de plant te herkennen en te onderscheiden van andere geel bloeiende planten. In het eerste jaar vormt de plant een onopvallend rozet, waardoor jonge planten vaak over het hoofd worden gezien. In het tweede jaar bloeien de meeste planten, zetten ze zaad en sterven ze af. De stengel van Jacobskruiskruid is veelal iets paars van kleur. De ‘boerenkoolachtig’ gelobde bladeren van Jacobskruiskruid zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant iets wittig van kleur. Waar de plant niet tot bloei komt (b.v. door maaien of beweiding) blijven de planten als rozet aanwezig in de vegetatie.

Direct naar:

Bladeren

De vorm van de bladschijf kan langwerpig (links), ovaal (midden) en rond (rechts) zijn. De bladeren van Jacobskruiskruid en enkele verwanten hebben langs de buitenrand een ovale bladschijf, zoals bij het tweede blad(midden) is te zien.
bladeren van Jacobskruiskruid - paardenvoer
Aantal blaadjes
Het aantal blaadjes van het blad van Jacobskruiskruid is één, zoals in het eerste voorbeeld (links) is te zien. In de foto is een weergave te zien van drie blaadjes (midden) per blad en veel blaadjes per blad (rechts).
Blad Jacobskruiskruid - Luzerne paard
Rand van de bladschijf of van de blaadjes
De rand van de bladschijf of van de blaadjes kan als volgt worden omschreven:

 • Glad, inclusief getand, gezaagd, gegolfd (links)
 • Ingesneden, inclusief gelobd, veerspletig (midden)
 • Geveerd, enkel of dubbel veerdelig (rechts)

Jacobskruiskruid en enkele verwante soorten hebben enkel of dubbel veerdelige bladeren, zoals in het derde voorbeeld (rechts) is te zien.
bladschijf - paardenvoer
Mate van insnijding van de bladrand
Jacobskruiskruid heeft een dubbele insnijding van de bladrand, zoals in het eerste voorbeeld (links) is te zien. Het rechter voorbeeld geeft een weergave van een enkele insnijding van de bladrand.
bladrand jacobskruiskruid herkennen
Bladeren behaard
De bladeren van Jacobskruiskruid zijn niet behaard. Hiervan is een voorbeeld weergegeven in de linker afbeelding. Het voorbeeld rechtsboven geeft een voorbeeld van een blad dat weinig behaard is en het voorbeeld rechtsonder geeft een voorbeeld van een blad dat wel behaard is.
Bladeren behaard jacobskruiskruid hartog

Gehele plant

De stengel van Jacobskruiskruid is taai en heeft dikwijls onderaan een rode verkleuring. Jacobskruiskruid bloeit vanaf juni t/m oktober en wordt tussen de 30 en 100 cm hoog.
stengel Jacobskruiskruid stengel
Tegenoverstaande bladeren
Jacobskruiskruid heeft verspreid staande bladeren, zoals in het linkervoorbeeld. Het rechter voorbeeld geeft een weergave van tegenoverstaande bladeren.
Tegenoverstaande bladeren jacobskruiskruid herkennen  
Plaatsing van de bladeren
Jacobskruiskruid heeft als jonge plant ook rozetbladeren, die echter in een later stadium verdwijnen. De plant kan dus rozetbladeren hebben samen met stengelbladeren of uitsluitend stengelbladeren. Het bovenste voorbeeld geeft een weergave van rozetbladeren en het onderste voorbeeld geeft een weergave van stengelbladeren.

Bloemen

Boerenwormkruid en Jacobskruiskruid worden snel verward. De bloemen zijn echter duidelijk anders.

Jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid bloemen paardenvoer

Boerenwormkruid

Boerenwormkruid jacobskruiskruid luzerne hartog

Spreiding van de bloemen
De bloemhoofdjes die aan één stengel van Jacobskruiskruid zitten, hebben bloemstelen van verschillende lengte, zodat de bloemhoofdjes
tezamen een scherm vormen (officiële term: tuil, zie onderste voorbeeld). Het bovenste voorbeeld geeft een weergave van onregelmatig verspreide bloemen.  
Spreiding van de bloemen jacobskruiskruid
Bloemhart
De bloemen van Jacobskruiskruid hebben een bloemhart, zoals in het linkervoorbeeld is te zien. Het rechtervoorbeeld geeft een weergave van een bloem zonder bloemhart. 
Bloemhart jacobskruiskruid hartog luzerne
Aantal bloemblaadjes
De bloemen van Jacobskruiskruid hebben bloemblaadjes. Het linkervoorbeeld geeft een weergave van geen bloemblaadjes. Het middelste voorbeeld geeft een weergave van vier bloemblaadjes en het rechter voorbeeld geeft een weergave van meerdere bloemblaadjes.
bloemblaadjes jacobskruiskruid
Bloemkleur
Jacobskruiskruid heeft een donker gekleurd bloempje, zoals in het rechtervoorbeeld is weergegeven. De bloemkleur is echter afhankelijk van de standplaats.
Bloemkleur jacobskuiskruid

RIKILT, onderdeel van Wageningen UR, heeft een programma ontwikkeld waarmee geel bloeiende planten geïdentificeerd kunnen worden door antwoorden op een aantal vragen te geven. Met het programma kunnen ook planten onderling vergeleken worden, en kan door de beschrijvingen en foto’s gebladerd worden.

Gezond ruwvoer

De gezonde ruwvoeders van Hartog worden geproduceerd door middel van gecontroleerde teelten, waardoor de producten vrij zijn van onkruiden, zoals bijvoorbeeld het giftige Jacobskruiskruid. Na het maaien wordt het gras en/of luzerne gehakseld en daarna op zeer hoge temperaturen in een grote droogtrommel gedroogd. Door een snelle droging blijft de versheid en smakelijkheid van het product behouden. Tevens worden alle bacteriën, schimmels en ziektekiemen vernietigd, waardoor onze Lucerne-mix, Gras-mix en Compact Gras een duidelijke meerwaarde vormt ten opzichte traditionele ruwvoeders, zoals hooi en (voordroog) kuilgras.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie