Luzerne voor paarden

Ruwvoer is dé belangrijkste bron van voeding voor paarden. De gedroogde luzerne bevat beter verteerbare eiwitten dan hooi en kuilgras.
In het buitenland wordt veelal gewerkt met zongedroogde luzerne, lucerne of alfalfa. Onze luzerne wordt gedroogd in de fabriek en vervolgens verwerkt in diverse soorten paardenvoer of veevoer. Het grote voordeel van luzerne gedroogd in de fabriek t.o.v. zongedroogde is de kwaliteit. Hartog paardenvoer producten zijn van een hoogwaardige kwaliteit, smakelijk voor uw paard en hygiënisch verpakt.
Hartog luzerne is in diverse vormen verkrijgbaar, onze bekendste paardenvoer producten zijn:
- Ruwvoerproducten voor Paarden: Lucerne-mix en Hartog Digest
- Krachtvooerproducten voor Paarden: Balance en Luzernebrok
Goed ruwvoer: Belangrijk voor u paard
Luzerne voor paarden is een zeer goede ruwvoerder en tevens goed voor de gezondheid van uw paard. De structuur die het geeft aan een rantsoen is voor de gezondheid van het maagdarmkanaal erg belangrijk, het bevorderd de spijsvertering. Luzerne is rijk aan natuurlijke vitamines, mineralen, sporenelementen en alle essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een stevig botten- en gewrichtenstelsel. Luzerne heeft een hogere voedingswaarde dan gras. Luzerne bevat meer biotine dan gras wat zorgt voor een betere ontwikkeling van het hoefhoorn. En het hoge caroteengehalte zorgt voor een goede weerstand, groei en vruchtbaarheid van het paard.
Luzerne: Calcium-fosfor
Luzerne heeft een scheve calcium-fosfor verhouding. De verhouding tussen calcium en fosfor is 5:1. De ideale calcium-fosfor verhouding voor paarden is 2:1. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een graanproduct tegenover staan. Granen hebben namelijk ook een scheve calcium-fosfor verhouding, alleen dan is het fosfor gehalte hoger. Door het hoge calcium gehalte is het niet optimaal om luzerne volledig als ruwvoer te geven, het kan bijvoorbeeld als aanvulling op ruwvoer zoals hooi, kuil, Compact Gras of Gras-mix gegeven worden.
Tijdens de dracht is Hartog Lucerne-mix zeer geschikt door het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen. Daarnaast bevat luzerne voor paarden foliumzuur en ß-caroteen, deze vitamines zijn essentieel voor de vruchtbaarheid.
Bemesting met kunstmest zorgt voor moeilijk verteerbare eiwitten in voordroog kuil of hooi en deze kunnen koliek en dikke benen veroorzaken. Luzerne bevat beter verteerbare eiwitten als gevolg van binding van stikstof uit de lucht door de wortelknolbacteriën. Het resultaat zijn eiwitten die volledig verteerbaar zijn. Ook het drogen van luzerne is belangrijk voor de uiteindelijke vertering. De korte verhitting in de droogovens zorgt voor een gedeeltelijke afbraak van de eiwitten waardoor deze beter opgenomen kunnen worden.
Luzerne brokken bevatten nauwelijks structuur, de vertering is snel en daardoor minder effectief voor de darmen. Hetzelfde geldt voor grasbrokken, voer daarom altijd ruwvoer bij anders worden de darmen niet voldoende gestimuleerd.
Eiwitten in luzerne
Voor paarden is een hoog eiwitgehalte niet wenselijk. Pure luzerne bevat ongeveer 16% aan eiwitten. Bij Hartog lucerne-mix wordt gebruik gemaakt van een mengsel met groen geoogste snijhaver, waardoor onze Lucerne-mix maar 12% eiwitten bevat.
Gewas
Lucerne / luzerne / Alfalfa (Medicago sativa) is een 2-3 jarig gewas dat valt onder de vlinderbloemige planten. Vlinderbloemigen bevatten in vergelijking met gras meer stikstof een hoger calciumgehalte en een hoger caroteengehalte (voorloper van vitamine A). Luzerne wordt zowel als ruwvoer als in krachtvoer gebruikt voor paarden en veehouderij.
Het gewas bestaat uit stevige stengels en fijne blaadjes. De fijne blaadjes treft men nogal eens aan als heel fijn materiaal in de zak. Vandaar dat er vaak iets melasse door wordt gemengd om het fijne materiaal te binden. De plant bloeit paars, blauw of wit en is slecht tot matig winterhard. Luzerne wortelt diep, 1-1,5 meter, en is daardoor goed tegen droogte bestand. Luzerne is een gewas dat geschikt is voor diep ontwaterde kalkrijke klei-, zavel- en lössgronden. De plant kan ongeveer 1 meter hoog worden.
Bodem
Als vlinderbloemige draagt luzerne bij tot een beter gesloten kringloop van mineralen. Er wordt wel stikstof uit de lucht gebonden en dus toegevoegd aan de bodem, maar als er voldoende stikstof in de bodem aanwezig is, wordt deze binding beperkt. Bovendien kan luzerne voedingsstoffen uit de diepere lagen van de bodem naar boven halen, doordat de plant diep wortelt.
Bemesting met kunstmest zorgt voor moeilijk verteerbare eiwitten in voordroog kuil of hooi en deze kunnen koliek en dikke benen veroorzaken. Luzerne bevat beter verteerbare eiwitten als gevolg van binding van stikstof uit de lucht door de wortelknolbacteriën.
Teeltinformatie
Per jaar zijn er ongeveer 3 tot 4 sneden te oogsten. Luzerne kan niet vele jaren achtereen op hetzelfde perceel verbouwd worden, wat gras bijvoorbeeld wel kan. Wisseling van gewas is dus noodzakelijk. Na twee of drie jaar telen is het beter om circa 4 jaar geen luzerne op het betreffende perceel te verbouwen. Goede gewassen voor de wisseling zijn voederbieten, gras en maïs + gras omdat zij de stikstof goed benutten die luzerne in de grond heeft achtergelaten. Daarnaast biedt een wisseling bescherming tegen ziektes en plagen, omdat deze niet chemisch kunnen worden bestreden bij luzerne. Meer informatie over de teelt vind u op onze pagina met luzerne teeltinformatie.
Drogen in de fabriek
Luzerne bevat beter verteerbare eiwitten dan hooi en kuilgras, als gevolg van binding van stikstof uit de lucht door de wortelknolbacteriën. Het resultaat zijn eiwitten die volledig verteerbaar zijn. Ook het kunstmatig drogen is belangrijk voor de uiteindelijke vertering. De korte verhitting tijdens het proces in onze gasgestookte droogovens zorgt voor een gedeeltelijke afbraak van de eiwitten. Deze eiwitten worden uiteindelijk beter opgenomen door het dier.