Overgang weide naar stal

Het einde van het weideseizoen nadert weer. De herfst komt er aan en dat betekend dat (veel) paarden naar binnen worden gehaald naar stal of paddock. Hierdoor veranderd het rantsoen van een paard ook. Wanneer het rantsoen van een paard wordt veranderd moet dit geleidelijk aan gebeuren om de maag- darmflora niet te verstoren. Wanneer de maag- darmflora wordt verstoord kan dit leiden tot koliek en dunne mest.
Wij hebben tips om de overgang van weide naar stal zo goed mogelijk te laten verlopen:
- Voer geleidelijk aan porties ruwvoer voor de overgang van gras naar ruwvoer
- Voer meerdere keren per dag ruw- en krachtvoer op stal of paddock om het verteringsstelsel op gang te houden en maagzweren te voorkomen
- Let op het gewicht van je paard
- Voer een gepaste hoeveelheid eiwitten
- Zorg voor genoeg beweging wanneer het paard op stal staat, om stalbenen te voorkomen
- Controleer op zand in de mest
- Voorkom verveling
Aan het einde van het weideseizoen zit er nog maar weinig voedingswaarde in het gras. Het gras bevat aan het einde van het seizoen 30 tot 60% meer vocht dan hooi of kuilgras. Door een tekort aan voedingswaarde, eiwitten, in het gras verliezen paarden bespiering en vallen ze terug in gewicht. Een goede manier om in de gaten te houden is het paard wegen of een conditiescore te geven. Aan de hand daarvan kan gekeken worden of het paard te veel gewicht verliest en/of bespiering.
Om het verlies van bespiering en/of gewicht te voorkomen zijn eiwitten nodig. Eiwitten zijn bouwstenen voor het onderhouden en opbouwen van spieren. Ook dragen eiwitten bij aan gezonde manier van aankomen. De Hartog Lucerne-mix is rijk aan eiwitten en is een langzaam vrijkomende energie ter ondersteuning van het uithoudingsvermogen, zonder dat het paard heet of nerveus wordt.
Door de overgang van weide naar stal krijgt het paard een aanzienlijk stuk minder beweging. Wanneer een paard op de weide staat beweegt het ongeveer 18 uur per dag. Door het vele stilstaan van een paard kunnen stalbenen voorkomen. Bij stalbenen ontstaat er een ophoping van vocht, door onbalans van bloedvaten en lymfesysteem. Stalbenen verdwijnen vaak na een korte tijd stappen. Door een paard buiten in een paddock of in een stapmolen te zetten wordt de kans kleiner op stalbenen.
Paarden kunnen zich ook gaan vervelen op stal, doordat (meestal) er geen of beperkt sociaal contact is met hun soortgenoten. Hierdoor kunnen stalondeugden ontstaan. Een slowfeeder zorgt voor een langere opnametijd van ruwvoer. De Hartog Voerbox XL draagt bij aan het verlengen van de tijdsopname van het ruwvoer. Je paard blijft hierdoor bezig, waarmee je de kans verkleint op stalondeugden. Ook zijn er verschillende soorten speelgoed voor paarden om verveling in stal en/of paddock te voorkomen.
Wil je precies weten wat jouw paard nodig heeft ? Kijk dan nu bij de Hartog voedingsadvies calculator voor GRATIS, eenvoudig en snel advies.
Lees je meer over de overgang van Stal naar weide in de kennisbank.