0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Oudere paarden deel 8: Pijn bij paarden door slijtage

Pijn bij paarden

Sommige blessures zorgen ervoor dat een paard niet verder kan leven doordat het paard niet kan herstellen of met veel pijn zou verder moeten. Gelukkig zijn er ook een heleboel blessures waarvan een paard volledig herstelt. Toch is er een grote groep paarden die tussen deze twee categorieën invalt. Paarden die te versleten, te oud of een blessure hebben die het niet toelaat om nog te werken maar nog veel te vitaal zijn om afscheid van te moeten nemen. Deze paarden kunnen last hebben van chronische pijn door aandoeningen als hoefkatrolontsteking, spat (artrose in het spronggewricht), of spondylose (artrose in gewrichten van de rug).

Wat is artrose bij paarden?

Een gewricht bestaat uit botten, kraakbeen en synoviale vloeistof (gewrichtsvloeistof). Artrose is geen beschadiging aan het bot maar aan het kraakbeen. Kraakbeen heeft als functie om wrijving te verminderen en beweging tussen botten in een gewricht te versoepelen. Gezond kraakbeen is glad en veerkrachtig, bij artrose is kraakbeen ruw en stug. Hierdoor ontstaat er een ontsteking, het lichaam gaat vaak als reactie hierop nieuw bot vormen omdat het lichaam geen nieuw kraakbeen kan aanmaken. Bij het vormen van nieuw bot kunnen zenuwen bekneld komen te zitten wat pijn en in sommige gevallen zelfs verlamming kan veroorzaken. De ontsteking die met artrose gepaard gaat kan worden behandeld en wegtrekken waardoor het paard minder pijn heeft. De symptomen van artrose zijn deels te behandelen maar artrose is niet te genezen.

Wat zijn oorzaken van artrose? 

 • Verkeerde beweging/ Overbelasting 
  Bij eentonig beweging, zoals een dressuurpaard elke dag met dezelfde hoofd/halshouding trainen en elke dag dezelfde oefening uitvoeren, worden steeds dezelfde gewrichten belast waardoor de kans op slijtage aanzienlijk groter is. 
 • Paard met overgewicht 
  De extra kilo’s belasten de gewrichten van het paard meer wat de kans op artrose vergroot. 
 • Trauma 
  Een paard kan bij een val of blessure een beschadiging aan het kraakbeen oplopen.  
 • Erfelijke belasting 
  Paarden kunnen erfelijk belast zijn, dit betekend dat er in het DNA van het paard al een defect zit waardoor de kans groot is dat ze artrose krijgen, zonder dat er een andere oorzaak voor is.  
 • Slijtage door ouderdom 
  Het is normaal dat oude paarden een beetje slijtage hebben, dit is ook waarom oude paarden vaak een beetje stijf lopen en moeite hebben met opstaan.  

Management van paarden met slijtage 

Zorg dat deze paarden niet op de tocht staan, vrij kunnen bewegen en zo nodig een deken op krijgen in de winter. Daarnaast is passende voeding erg belangrijk om deze paarden optimaal te ondersteunen. 

De Hartog 5* Complete Care Senior is speciaal afgestemd op de behoefte van oudere paarden met slijtage of andere ongemakken. Bijvoorbeeld door de kruidentinctuur, het balancer brokje met de perfecte verhouding vitamine en mineralen voor het oudere paard en het lage suiker en zetmeel gehalte van het voer. Zo ondersteunt dit voer oudere paarden optimaal en door de zachte structuur is het daarnaast ook goed opneembaar voor paarden met gebitsproblemen die van standaard ruwvoer proppen maken. Meer weten over oudere paarden? Lees verder in deel 9 Verminderde darmwerking bij oudere paarden

Deel 10: Het voeren van oude paarden

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie