0229 58 12 32
  Beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Suiker in ruwvoer

Suiker ruwvoer paarden

Gras bevat van nature niet structurele koolhydraten zoals suiker en zetmeel. Het percentage suiker in gras en ook in hooi en kuil kan zeer wisselend zijn, afhankelijk van de kwaliteit. Luzerne is een vlinderbloemige en heeft van nature een lager suikerpercentage dan gras.

Suikers zitten in elk voedermiddel voor paarden, dus ook in alle ruwvoeders zoals gras, hooi, kuil, luzerne, etc. Maar dit is minder als je het vergelijk met krachtvoer en/of granen. In het voorjaar en het najaar ( veel zonneschijn en tegelijkertijd lage temperaturen) kan het suikergehalte in vers gras heel hoog zijn. Hierdoor kan bij paarden hoefbevangenheid optreden.

Fructaan wordt door het gras als reservesuiker opgeslagen, om bij goede groeiomstandigheden te worden omgezet in allerlei andere stoffen. Fructaan is het enige suiker die niet in de dunne darm kan worden verteerd. In plaats daarvan wordt het in de dikke darm gefermenteerd, waardoor het bij paarden voor problemen kan zorgen.

Compact Gras Hartog Paardenvoer

Compact Gras - Gedroogd Gras

Hartog Compact Gras voor paarden is de ideale ruwvoer vervanger van gras, hooi en kuil. Het speciale grasmengsel voor Compact Gras wordt snel gedroogd op een hoge temperatuur.

100% Gedroogd gra...


Ruwvoer bevat slechts verwaarloosbare hoeveelheden zetmeel. Granen en krachtvoer zijn wel rijk aan zetmeel. De dunne darm heeft slechte beperkte capaciteit tot het verteren van zetmeel. Krijgt een paard teveel zetmeel binnen, dan stroomt er een deel onverteerd door naar de dikke darm, waar het dezelfde problemen kan veroorzaken als fructaan.

Tegenwoordig wordt vaak gezegd dat suikers en zetmeel slecht zijn voor een paard. Deze koolhydraten zitten in verschillende hoeveelheden in vrijwel alle soorten paardenvoer, zoals in granen (ca. 30 – 40%), krachtvoer (ca. 20 – 45%) en zelfs in gras, hooi en kuilgras (ca. 5 – 15%). Koolhydraten zoals suiker en zetmeel worden door een paard gebruikt als energieleveranciers, maar niet alle paarden kunnen goed overweg met grote hoeveelheden.

Suiker in de Hartog ruwvoerders

Gras-mix en Lucerne-mix bevat geen pure melasse maar is verrijkt met een klein percentage Molashine. Molashine is een mengsel van melasse en plantaardige olie. Dit mengsel zorgt voor een verhoogde energiewaarde, een glanzende vacht en heeft als positieve eigenschap dat het blad stof uit het product wordt gebonden. Hierdoor zijn deze mixen uitermate geschikt voor allergische paarden.

In de onderstaande tabel zijn de suiker percentages gegeven van diverse ruwvoeders. Tevens is de standaardafwijking gegeven bij gras, hooi en kuilgras, omdat deze waarden zeer wisselend kunnen zijn. Voor de Hartog ruwvoeders wordt gebruik gemaakt van speciale grasmengsels met een constante kwaliteit.

Doordat Lucerne-mix en Gras-mix slechts kleine hoeveelheden Molashine bevatten wordt het suikerpercentage in deze producten nauwelijks beïnvloed en blijft het gemiddelde lager dan vers gras en hooi.

Suikerpercentage in de Hartog producten:

Product

Suiker percentage

Hartog Digest 1,5%
Hartog Lucerne-mix 7%
Hartog Compact Gras 8%
Hartog Gras-mix 11%
Vers gras* 8 - 14%
Hooi* 8 - 15%
Kuilgras* 7 - 11%

*Bron: Dairy one Laboratory, New York

Tip:

Compact Gras kan onbeperkt gevoerd worden en bevat weinig suikers. Het is hierdoor zeer geschikt voor sobere rassen en senioren.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie