0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Oudere paarden deel 9: Verminderde darmwerking bij oudere paarden

Darmwerkingen bij oudere paarden

Uit onderzoek is gebleken dat bij het toenemen van de leeftijd het vermogen om voedsel te verteren en voedingsstoffen op te nemen afneemt. Terwijl de behoefte aan vitamine, mineralen en eiwitten juist toeneemt. Het verminderde vermogen van de darmen wordt veroorzaakt door een verminderde darmwerking. Het is dan ook niet vreemd dat oude paarden, vergeleken met andere paarden, gevoeliger zijn voor koliek en obstipatie. Senior paarden reageren sterker op veranderingen in het rantsoen in het najaar dan jonge paarden. Er zijn aanwijzingen dat oudere paarden verteerbaar ruw eiwit (Vrep) minder goed kunnen verteren waardoor hun eiwitbehoefte wel 12 tot 14% hoger kan liggen. Essentiele aminozuren (aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken) zoals lysine en threonine zijn voor oudere paarden belangrijk om spiermassa te behouden.  

De minder efficiënte vertering zorgt er ook voor dat er een hogere concentratie vitamine en mineralen in het rantsoen aanwezig moet zijn. Jonge en volwassen paarden kunnen in de lever uit glucose vitamine C vormen, bij oudere paarden neemt de productie van vitamine C af doordat de lever minder goed functioneert en zal het in het rantsoen moeten worden aangeboden. Daarnaast is het voor oude paarden niet gunstig om te veel suikers in het dieet te hebben, overmatige suikers belasten het verteringstelsel van het paard, waardoor de kans op stofwisselingsziektes vergroot. Het is beter om het paard met vitamine C te voorzien en suikers en zetmeel te vermijden. In de Hartog 5* Complete Care Senior is daarom vitamine C toegevoegd en bevat het voer een minimaal gehalte suiker en zetmeel. Fosforbehoeftes kunnen hoger zijn bij oudere paarden (0,4 tot 0,65% hoger), terwijl calcium op onderhoudsniveau moet blijven om de Ca: P-verhouding van ongeveer 2: 1 te behouden.  

De verminderde darmwerking zorgt er ook voor dat de seniore paarden gevoeliger zijn voor problemen aan het verteringstelsel. Zo kunnen oude paarden last hebben van verschillende darmproblemen zoals (over) gevoelige buik en darmen, een vergrote kans op (gas) koliek of bijvoorbeeld een ontsteking aan de dunne darm.

De gouden combinatie: 5* Complete Care Senior & Hartog Digest

Hartog paardenvoeders adviseert voor senioren paarden een combinatie van de Hartog 5* Complete Care Senior met Hartog Digest. De Hartog 5* Complete Care Senior is een compleet voeder, het paard wordt voorzien van alle benodigde vitaminen, mineralen, vezels en aminozuren. Om het paard te ondersteunen met het optimaal benutten van de Hartog 5* Complete Care Senior wordt aangeraden een paard (600 kg) 1 kg Hartog Digest te voeren. Dit product ondersteunt en beschermt het maag- darmkanaal, beïnvloed de Ph waarde op positieve wijze en laat darmvlokken beter functioneren. Dit kunnen oudere paarden met een verminderde darmwerking goed gebruiken. Het gaat er namelijk niet alleen om wat het paard binnen krijgt maar vooral om wat het paard allemaal kan verteren en daardoor benutten!  

De Hartog Digest bevat veel ingrediënten die zorgen voor optimalisatie van het verteringsstelsel. Onder andere de Powerstart formule bestaande uit tannine en butyraat, Diamond V gistculturen, magnesiumoxide en prebiotica. In 2003 is er onderzoek gedaan naar het effect van Diamond V gistculturen bij oudere paarden waaruit bleek dat de verteerbaarheid van eiwit, magnesium en vezels aanzienlijk verbeterde (Switzer, et al., 2003). Een groot voordeel aan het voeren van deze combinatie is dat het onnodig wordt om supplementen te voeren. Meer lezen over alle bijzondere werkingen van de Hartog 5* Complete Care Senior.

Lees verder in Oudere paarden deel 10 Het voeren van oude paarden

Bron 

S.T. Switzer, L.A. Baker, J.L. Pipkin, R.C. Bachman J.C. Haliburton (2003) EFFECT OF YEAST CULTURE SUPPLEMENTATION ON NUTRIENT DIGESTIBILITY IN AGED HORSES. Equine Industry Program, Division of Agriculture, West Texas A&M University, Canyon, TX. Texas A&M Veterinary Medical Diagnostic Laboratory, Amarillo, TX. 

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie