0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Hartog is dé specialist in ruwvoer en krachtvoer

Anatomie van het paard

Anatomie van het paard

Mond

Een goed gebit is het begin van een goede vertering. In de mond wordt door het kauwen het voedsel verkleind en de speekselproductie gestimuleerd.

Speeksel zorgt ervoor, dat het voedsel gemakkelijk door de slokdarm glijdt en goed mengt met maagsappen.

  Kauwtijd Speekselvorming
1 kg ruwvoer 40 min 3,5 liter speeksel
1 kg krachtvoer 10 min 1 liter speeksel

Slokdarm

Als het voedsel doorgeslikt is gaat het via de slokdarm naar de maag. Normaal gesproken gaat dit probleemloos, maar bij paarden die heel gulzig eten of onvoldoende kauwen, kan een verstopping ontstaan. Gulzige eters kunnen geremd worden met de Hartog Voerbox en/of tevens één van de Hartog ruwvoeders, zoals lucernemix of grasmixdoor het krachtvoer te mengen, hierdoor zullen zij beter op het voer kauwen.

Maag

De maag van het paard is erg klein met een inhoud van ongeveer 10 - 15 liter. Een goede vermenging van maagsappen verbetert de vertering in de dunne darm. Als de voedselbrij nat is en dus meer speeksel bevat, vermengt het beter en sneller met de maagsappen. Behalve het soort voedermiddel is uiteraard ook de hoeveelheid belangrijk voor de mate van vermenging met maagsappen. Geef een volwassen paard daarom niet meer dan 2 kg krachtvoer per maaltijd en zorg ervoor dat minimaal 60% van de energiebehoefte van het paard uit het ruwvoer komt en zoveel mogelijk verdeeld over de dag wordt aangeboden.

Dunne darm

De dunne darm van een paard is ca. 20 meter lang. De samenstelling van het voedermiddel bepaalt waar het in het maagdarmkanaal wordt verteerd. De vertering van bijvoorbeeld krachtvoer, granen en wortelen gebeurt voornamelijk in de dunne darm. Door darmbewegingen vermengt de voedselmassa zich met vloeistoffen van de darm. Vezels in de voeding beïnvloeden de mate van darmbewegingen en daarom de vertering.

Blinde en dikke darm

De blinde darm van een paard is erg groot en vult de hele rechterzijde van de buik. De blinde darm is een zakvormig orgaan, waar het voedsel enige tijd verblijft, daarna stroomt het door naar de dikke darm, die ook aanzienlijk van formaat is. In de dikke darm kunnen paarden vezels uit hooi en gras door middel van miljoenen nuttige bacteriën de voedseldelen afbreken (fermentatie). Daarna stroomt het voedsel door naar de endeldarm en verdwijnt in de vorm van mest. Bij een goede vertering produceert het paard afgeronde gladde mestballen zonder lange resten ruwvoer.  

FaLang translation system by Faboba
 • Winnaar Horses Product van het Jaar 2018!

  Hartog Lucerne-mix Digest is Horses Product van het Jaar in de categorie Voer en dat moet gevierd worden!

  Hartog Lucerne-mix Digest

  Lees meer

 • Voeding van paarden

  De juiste voeding voor paarden is zeer belangrijk. Paardenvoer van Hartog  is van hoogwaardige kwaliteit en smakelijk voor uw paard. Gezond ruwvoer en krachtvoer op basis van luzerne en gras.

  Voor het oudere paard, voor recreatie paarden, voor sportieve prestaties en voor merrie en veulen wordt het voer van Grasdrogerij Hartog gebruikt.

  Lees meer

 • Diervoeders

  Wanneer er gesproken wordt over diervoeders dan kan dit over vele verschillende soorten voeding voor dieren gaan. Van de brokken voor je kat tot het hooi voor het paard of konijn. Afhankelijk van het dier zijn er diervoeders waarbij het voer op basis van vlees of op basis van planten gemaakt worden.

  Lees meer

 • Luzerne voor kippen

  Inmiddels is luzerne als ruwvoer niet meer weg te denken uit de pluimveehouderij. De pluimvee sector weet de weg naar onze Compact Luzerne en Compact Luzerne EKO te vinden om afleiding en structuur aan hun kippen te bieden. Lees hier alles over Luzerne voor vleeskuikens en Kwaliteitsruwvoer voor gezond pluimvee.

  Lees meer

 • Luzerne voor konijnen

  Het vezelrijke Luzerne geeft een positief effect op het spijsverteringssysteem. Konijnen die kampen met darmklachten zoals diarree, krampen of verstopping, hebben baat bij een rantsoen van ruwvoer zoals Compact Gras en hooi met Luzerne.

  Lees meer

 • Voertips tijdens de dracht en lactatieperiode

  Tijdens de dracht is Hartog Lucerne-mix zeer goed toe te passen in het rantsoen vanwege het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen.

  Paardenvoer - Luzerne Paard

  Lees meer

 • Wat eet een Alpaca?

  Alpaca’s kunnen worden gezien als sobere eters. Zij kunnen redelijk schraal worden gevoerd en alsnog voldoende voedingsstoffen uit het voer halen. Maar wat eten alpaca’s nou eigenlijk?

  Lees meer

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie