0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  
stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Voorkom dunne mest

Eén van de meest voorkomende redenen van dunne mest is een verstoorde darmflora. Heeft het paard een langere periode (langer dan twee maanden) dunne mest en heeft een mestmonster uitgewezen dat het paard niet besmet is met wormen?

De Hartog Digest brengt de darmflora weer in balans.

Verbetering dunne mest lucerne-mix digest resultaat

Hoe werken de darmen precies?

In de dikke- en blindedarm van het paard leeft een grote diverse populatie micro-organismen. De bacteriesoorten leven in symbiose met het paard en helpen met de afbraak van de moeilijk verteerbare delen uit het rantsoen zoals de ruwe celstof/cellulose. Uit onderzoek is gebleken dat dieren die steriel geboren en groot gebracht zijn, veel meer voedsel nodig hebben dan dieren die een darmflora kunnen opbouwen met micro-organismen. De micro-organismen breken het voedsel af waardoor het rendement uit de voeding enorm stijgt en het dier de voedingstoffen beter benut.

De ruwe celstof wordt door bacteriën omgezet in vluchtige vetzuren zoals azijnzuur, boterzuur en propionzuur. Deze vetzuren worden door de darmwand in het bloed opgenomen en kunnen worden opgeslagen of direct worden ingezet als energiebron. De micro-organismen kunnen alleen overleven en hun werk doen in een leefomgeving met een neutrale zuurgraad (pH 6/7).

Om voldoende opnamecapaciteit te hebben zijn de darmen niet alleen lang, maar hebben ook een heel efficiënt gerimpelde wand. De darmwand bestaat uit slechts een enkele laag epitheelcellen met daarachter een uitgebreid arsenaal van immuun cellen. Door die dunne wand kunnen voedingsstoffen gemakkelijk vanuit de darm via het bloed in het lichaam worden opgenomen. De immuun cellen zorgen ervoor dat er naast voedingsstoffen geen micro-organismen vanuit de darm in het bloed kunnen komen. Deze micro-organismen kunnen namelijk veel schade veroorzaken.  

De dunne darmwand is bezaaid met darmvilli (darmvlokken). Om het oppervlakte nogmaals te vergroten zijn de darmvilli uitgerust met microvilli. Deze darmvilli hebben een levenscyclus van drie dagen. Pas in de laatste dag van de cyclus is de villi volgroeid en worden de vluchtige vetzuren maximaal opgenomen. Bij paarden met dunne mest en koliekachtige verschijnselen kan deze cyclus verstoord zijn.

Dit wordt veroorzaakt door o.a.:

 • Medicijngebruik zoals antibiotica
 • Rantsoenschommelingen
 • Grote hoeveelheden zetmeel in het rantsoen
 • Wormbesmetting
 • Uitdroging
 • Extreme inspanning

De groeicyclus van darmvilli (darmcellen) verstoord

Bij een verstoorde groeicyclus van de darmvilli komen er minder vetzuren vrij tijdens de afbraak van ruwe celstof en hierdoor “verhongeren” de darmvilli. De villi sterven na twee dagen af waardoor de vluchtige vetzuren en andere bouwstoffen minder goed worden opgenomen. Er ontstaan kraters in het slijmvlies van de darmwand waardoor pathogene bacteriën zich makkelijk kunnen hechten aan de darmwand of binnen kunnen dringen in het lichaam.

De oorzaak van dunne mest

Bij rantsoenschommelingen verandert de populatie micro-organismen en sterven de bacteriën in de darmen waardoor gifstoffen (toxinen) vrijkomen. Wanneer er veel zetmeel aanwezig is, groeit de normaliter beperkte populatie aan melkzuur producerende bacteriën sterk. Hierbij wordt veel melkzuur geproduceerd. Melkzuur wordt niet opgenomen door de darmwand. Dit heeft tot gevolg dat het melkzuur in de darmholte blijft. Hierdoor wordt er nauwelijks water aan de mest onttrokken en ontstaat er zogenaamde osmotische diarree. De pH-daling die volgt op de accumulatie van melkzuur in de darm kan o.a. koliek veroorzaken. Ook heeft dit een negatief effect op het leefmilieu van bacteriën die cellulose afbreken en de darmvilli voorzien van voeding.

De negatieve invloeden van antibiotica

Antibiotica is naast dat het effectief is tegen ziekmakende organismen ook van (negatieve) invloed op veel nuttige bacteriën in de darmflora. Hierdoor ontstaat ruimte voor de pathogene bacteriën om zich te vermenigvuldigen. De gifstoffen die de pathogene bacteriën produceren zoals melkzuur en ammoniak, beschadigen de onderliggende cellen. Meestal met waterige diarree als direct merkbaar resultaat. De conditie van de slijmlaag op de darmen is van veel factoren afhankelijk. De slijmproductie wordt door sommige bestanddelen van de micro-organismen bevorderd. Een voorbeeld hiervan is boterzuur. Dit is een vluchtig vetzuur dat door de darmflora wordt aangemaakt. Dit bestanddeel kan het gen dat slijmvormende cellen aanzet tot slijmproductie actiever maken.

Hoe wordt de normale darmfunctie ondersteunt?

We geven 5 tips om dunne mest te voorkomen. Deze tips ondersteunen het herstel van een gezonde darmflora.

 1. Verstrek minimaal 1 tot 1,5 kg droge stof (ruwvoer) per 100 kg lichaamsgewicht en verdeel dit over minimaal vier voerbeurten per dag
 2. Gebruik een slowfeeder om het ruwvoer te verstrekken
 3. Voorkom of verminder stressvolle situaties
 4. Kies voor een vezelrijk krachtvoerrantsoen. De Hartog muesli ‘s voor recreatie en sport bevatten heel veel vezels – Kies bijvoorbeeld voor de Balance vezelrijke muesli en bij sportpaarden voor de Energy Special met een laag aandeel zetmeel.
 5. Bescherm de darmen met Hartog Digest ✓ Aanbevolen door verschillende paardenklinieken ✓ In de praktijk bewezen resultaten ✓ Hartog Digest beschermt het darmslijmvlies en ondersteunt de slijmproductie ✓ Digest heeft een gunstige invloed op de Ph- waarde in de dikke darm ✓ Het herstelt de natuurlijke cyclus van de darmvilli ✓ Het stimuleert de darmwerking en vertraagd de darmpassage
Lucerne-mix Digest paardenvoer

Hartog Digest

Natuurlijk probeert iedere paardeneigenaar zijn of haar paard optimaal te verzorgen. Toch weten we van uit de praktijk dat het soms lastig is om het ruwvoer in 4 ruwvoerbeurten te verdelen of om extra ruwvoer op een pensionstal bij te voeren. Ook kunnen niet alle paardeneigenaren invloed uitoefenen op de kwaliteit en de hoeveelheid ruwvoer dat wordt verstrekt. Daarom heeft Hartog Digest ontwikkeld welke de maag- en darmgezondheid van het paard optimaliseert. De Digest is verrijkt met POWERSTART ®. Dit speciale mengsel met natuurlijke micro-elementen wordt gecombineerd met zuurbuffers, prebiotica en gistculturen.

 

De unieke POWERSTART ® formule beschermt de maag- en darmwand tegen pathogene (ziekteverwekkende) bacteriën en herstelt wondjes en beschadigingen aan het slijmvlies. De zuurbuffers neutraliseren overtollig maagzuur en helpt een vol en opgeblazen gevoel voorkomen. 

Waarom is de Hartog Digest anders dan de andere producten voor maag-darmproblemen?

Hartog Digest begint bij de basis, namelijk: goed ruwvoer! De ruwvoermix is zeer breed inzetbaar (preventief en bij ziekte) en kan gecombineerd worden met alle soorten krachtvoer (bij voorkeur suiker- en zetmeelarm krachtvoer).

Meer weten over de Hartog Digest met unieke POWERSTART® formule? à Check het HIER!

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog Digest

€ 14,13 (excl. BTW)

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie