0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  

Hartog is dé specialist in ruwvoer en krachtvoer

Voeding voor oudere paarden

Vanaf 16 jaar loopt de lichaamsconditie van een paard langzaam terug. De behoefte aan eiwitten en fosfor neemt toe. Paarden van 20 jaar en ouder hebben een aangepast rantsoen nodig.

Vermagering

Senior paarden reageren sterker op de verandering van het rantsoen in het najaar dan jongere paarden. De kans op vermagering in de winter is vele malen groter dan in de zomer. De reden hiervoor is dat gras veel beter te verteren is dan hooi of kuil. Weidegang is dus goed voor een oud paard. De klachten die gaan opspelen, zoals slecht verteerde mest, teveel water bij de mest, een slechte verharing, een minder goede conditie of wat koliekerige symptomen kunnen opspelen. Door het paard zo goed mogelijk te controleren kan met aangepaste voeding vermagering worden voorkomen. Realiseer je dat met de vermagering het paard al lange tijd te weinig noodzakelijke voedingsstoffen heeft binnen gekregen.

Gebit

De mate van slijtage aan tanden en kiezen en de stand van het gebit verschillen per individu. Doordat oudere paarden waarschijnlijk minder krachtig kauwen, kunnen ze met een ogenschijnlijk goed gebit toch vermageren.

Ruwvoer

Het rantsoen moet voldoen aan de speciale eisen die het seniorpaard stelt aan de voeding. Normaal gesproken voer je een paard voornamelijk ruwvoer met een aanvulling van krachtvoer. De senior heeft dit ook nodig voor een goede darmwerking. In de winter kan het rantsoen bestaan uit een makkelijk verteerbare voeding (slobber) met toch voldoende vezels en structuur. Vervang het hooi/kuilgras door Gras-mix. Dit is kort gehakseld waardoor het paarden geen ballen van het ruwvoer zal maken en zij dit product gemakkelijker op kunnen nemen.

Krachtvoer

Het krachtvoer mag niet teveel zetmeel bevatten en het moet ontsloten zijn voor de verteerbaarheid. Alleen maar overgaan op geweekt krachtvoer of slobber van maïsmeel en brokken is niet voldoende en zelfs gevaarlijk. Voorkom overvoering met topsportbrokken, omdat ze de lever onnodig belasten. De juiste voeding kan vermagering bij seniorpaarden uitstellen en de weerstand verbeteren. Door bewust bezig te zijn met het rantsoen kan uw paard de laatste jaren van zijn leven zo fit en gezond mogelijk doorbrengen.

Oudere paarden met gebitsproblemen

Een oud paard met een goed gebit haalt voldoende energie uit alleen ruwvoer. Een oud paard mag zo veel ruwvoer eten als het kan. De ervaring heeft geleerd dat een paard ophoud met eten wanneer het de hele dag over ruwvoer beschikt. Wanneer het hooi of de voordroog kuil dat wordt gevoerd niet rijk genoeg is kan er voor gekozen worden dit te vervangen (of om een deel hiervan te vervangen) door Compact Gras of Gras-mix. Ieder paard heeft een dagelijkse behoefte aan vitaminen, mineralen, spoorelementen en aminozuren. Deze bouwstoffen komen voor in brok en muesli. Het voeren van brok en muesli heeft het nadelig effect dat er minder speeksel wordt aangemaakt omdat er minder gekauwd wordt op de brok. In krachtvoer zitten geen vezels en het draagt niet bij aan een gezonde darmflora. In de maag bevinden zich bacteriën die vluchtige vetzuren produceren. De samenstelling van de vluchtige vetzuren is anders bij de afbraak van zetmeel en suikers dan bij vezels. Teveel granen, zetmeel en suikerrijk krachtvoer zorgt voor een zeer zure maaginhoud. Een oud paard met weinig arbeid verbrandt niet de suikers die vrijkomen tijdens de vertering van krachtvoer hierdoor kan verzuring ontstaan.

hartog gras mix ruwvoer voor het oudere paard gemaakt van gedroogd gras

Gras-mix

Hartog Gras-mix bevat een hoogwaardige kwaliteit gedroogd gras verrijkt met structuurbrok. Gras-mix is een smakelijke en gezonde ruwvoer melange die kan dienen als vervanger van hooi of kuilgras.

  • Stofarm en schimmelvrij
  • Weldaad voor allergische paarden
  • 20% structuurbrok

Door de korte structuur is de Gras-mix zeer goed opneembaar voor paarden met een slecht gebit en/of verminderde eetlust.

Ruwvoer belangrijk

Een oud(er) paard functioneert goed op veel ruwvoer en weinig tot geen krachtvoer. Tot het assortiment van Hartog behoort ook de Lucerne-mix, deze is zeer geschikt voor oude(ere) paarden. Lucerne-mix bestaat uit vers gehakselde luzerne vermengt met groen geoogste haverplanten en klaver bestanddelen. Deze combinatie staat garant voor een verhoogd energie gehalte met een gereduceerd gehalte aan verteerbare eiwitten. Verder is er aan deze ruwvoeder mix melasse en plantaardige olie toegevoegd. Dit product bevat alle dagelijkse bouwstoffen zoals vitaminen, mineralen, spoorelementen en aminozuren. De Luzerne zit vol vezels voor een goede maag en darmflora. Het paard of de pony eet de Lucerne-mix langzaam op hierdoor kan het paard of de pony op een natuurlijke manier eten en zal de ontwikkeling van speeksel worden bevorderd. De Lucerne-mix kan naar behoefte 2 tot 3 maal daags naast het hooi of voordroog kuil gevoerd worden. Het kan gevoerd worden in de Voerbox XL of bijvoorbeeld in een emmer van 10 liter. Wanneer de emmer goed wordt aangedrukt kan er 2 kg in de emmer.

Het kan zijn dat het paard ook op zijn of haar oude dag nog veel beweging krijgt. Hierdoor is het mogelijk dat het paard of de pony te weinig energie haalt uit het ruwvoer. Wanneer u merkt dat het paard of de pony afvalt omdat de flanken, hals en rug invallen dan kan er een licht verteerbare granen-mix bijgevoerd worden voor wat extra energie. De Balance paardenmuesli is hier prima geschikt voor.

Gebitsproblemen

Veel oudere paarden kampen met gebitsproblemen. Hierdoor kan het paard niet meer goed hooi of voordroog kuil eten en zal hier balletjes van draaien in plaats van kauwen. Zeker voor een oud paard is ruwvoer heel belangrijk. In het Hartog assortiment vindt u de Grasmix en de Compact Gras. Dit zijn uitstekende hooi en voordroog kuil vervangers. Hartog is bekend met dit probleem en heeft veel ervaring vanuit de klantenkring met paarden en pony’s met gebitsproblemen die de Gras-mix en de Compact gras goed kunnen eten. Ook paarden met gebitsproblemen hebben iedere dag bouwstoffen nodig. De Hartog Lucerne-mix geeft het paard die dagelijkse behoefte. Voer de Hartog Lucerne-mix twee maal per dag in een 10 liter emmer. De Hartog Voerbox XL is ook zeer goed in gebruikt bij het voeren van Hartog Lucerne-mix en bij de andere ruwvoerders van Hartog.

Een mineralen liksteen kunt u ten alle tijden ophangen in de box of wei van het paard. Het paard of de pony zal hier gebruik van maken wanneer er een te kort is aan mineralen. Naast de Hartog Lucerne-mix is het niet nodig om andere voedingssupplementen te voeren.

Alle paarden en pony’s zijn anders. Als u een advies op maat nodig hebt over het voeren van Hartog paardenvoeders kunt u contact met ons opnemen. Het is ook mogelijk om het voerrantsoen voor uw paard of pony uit te rekenen met Hartog Voeradvies. 

Kijk voor meer informatie ook bij onze verschillende soorten paardenvoer of zoek het voor u dichtstbijzijnde verkooppunt van Hartog paardenvoer.

Het oudere paard

Ieder paard is anders. Bij enkele paarden rond de 15 jaar merk je al dat de voedingsbehoefte veranderd, andere paarden van 25 vertonen op geen enkele wijze tekorten. De meest voorkomende ouderdomskwaaltjes zijn; gevoeligheid voor koliek, vermageren, gebitsproblemen en een verminderde spijsvertering.

Het feit is dat bij paarden rond de 18 jaar, de efficiëntie van de spijsvertering verminderd. Dit betekend dat de voeding minder gemakkelijk worden afgebroken en dat voedingstoffen minder wordt opgenomen door het lichaam. Hierdoor wordt de behoefte aan een goede kwaliteit ruwvoer groter. In ruwvoer zoals gras, hooi of luzerne zitten essentiële voedingstoffen zoals eiwitten die het paardenlichaam in conditie houden.

Vezelrijk rantsoen

Om de darmwerking te optimaliseren is een hoogwaardig en vezelrijk rantsoen onmisbaar voor het oudere paard. De vezels stimuleren de darmactiviteit waardoor de vertering wordt ondersteund. Kunstmatig gedroogde ruwvoeders zoals de Lucerne-mix, Gras-mix en Compact Gras zijn van nature rijk aan gezonde bouwstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen.  Met een hoge kwaliteit ruwvoer uit het Hartog assortiment ontwikkel je een goede basis voor het ouder wordende paard zonder het lichaam onnodig te belasten. Ruwvoeders bevat van nature veel minder suikers en helpt het oudere paard fit, energiek en gezond te blijven.

Gebitsproblemen

Paarden en pony’s met gebitsproblemen hebben juist behoefte aan vezelrijke voeding. Helaas wordt hooi en kuilgras niet meer goed opgenomen waardoor er vaak geïnvesteerd wordt in dure senioren krachtvoeders. Door gehakselde ruwvoerproducten zoals Compact gras of Gras-mix te verstrekken kan het dier toch kauwen, speeksel aanmaken en de darmen vullen met gezonde vezels zonder ruwvoer te verspillen. Een aanvulling van krachtvoeders kan wenselijk zijn wanneer het paard nog actief is in de sport, longeer of erg mager is. Kies bijvoorbeeld voor vezelrijke Balance structuurmuesli.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Hartog reviews - beste paardenvoer

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie