0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  

Hartog is dé specialist in ruwvoer en krachtvoer

Oudere paarden met gebits­problemen

Een oud paard met een goed gebit haalt voldoende energie uit alleen ruwvoer. Een oud paard mag zo veel ruwvoer eten als het kan. De ervaring heeft geleerd dat een paard ophoud met eten wanneer het de hele dag over ruwvoer beschikt. Wanneer het hooi of de voordroog kuil dat wordt gevoerd niet rijk genoeg is kan er voor gekozen worden dit te vervangen (of om een deel hiervan te vervangen) door Hartog Compact Gras of Hartog Gras-mix. Ieder paard heeft een dagelijkse behoefte aan vitaminen, mineralen, spoorelementen en aminozuren. Deze bouwstoffen komen voor in brok en muesli. Het voeren van brok en muesli heeft het nadelig effect dat er minder speeksel wordt aangemaakt omdat er minder gekauwd wordt op de brok. In krachtvoer zitten geen vezels en het draagt niet bij aan een gezonde darmflora. In de maag bevinden zich bacteriën die vluchtige vetzuren produceren. De samenstelling van de vluchtige vetzuren is anders bij de afbraak van zetmeel en suikers dan bij vezels. Teveel granen, zetmeel en suikerrijk krachtvoer zorgt voor een zeer zure maaginhoud. Een oud paard met weinig arbeid verbrandt niet de suikers die vrijkomen tijdens de vertering van krachtvoer hierdoor kan verzuring ontstaan.

Gras-mix Hartog ruwvoer paardenvoer van gedroogd gras voor oudere paarden

Gras-mix

Hartog Gras-mix bevat een hoogwaardige kwaliteit gedroogd gras verrijkt met structuurbrok. Gras-mix is een smakelijke en gezonde ruwvoer melange die kan dienen als vervanger van Hooi of kuilgras.

Gedroogd gras met structuurbrok

Hartog Gras-mix heeft de volgende kenmerken:

 • Eiwitarm en vezelrijk

Ruwvoer belangrijk

Een oud(er) paard functioneert goed op veel ruwvoer en weinig tot geen krachtvoer. Tot het assortiment van Hartog behoort ook de Lucerne-mix, deze is zeer geschikt voor oude(ere) paarden. Lucerne-mix bestaat uit vers gehakselde luzerne vermengt met groen geoogste haverplanten en klaver bestanddelen. Deze combinatie staat garant voor een verhoogd energie gehalte met een gereduceerd gehalte aan verteerbare eiwitten. Verder is er aan deze ruwvoeder mix melasse en plantaardige olie toegevoegd. Dit product bevat alle dagelijkse bouwstoffen zoals vitaminen, mineralen, spoorelementen en aminozuren. De Luzerne zit vol vezels voor een goede maag en darmflora. Het paard of de pony eet de Lucerne-mix langzaam op hierdoor kan het paard of de pony op een natuurlijke manier eten en zal de ontwikkeling van speeksel worden bevorderd. De Lucerne-mix kan naar behoefte 2 tot 3 maal daags naast het hooi of voordroog kuil gevoerd worden. Het kan gevoerd worden in de Voerbox XL of bijvoorbeeld in een emmer van 10 liter. Wanneer de emmer goed wordt aangedrukt kan er 2 kg in de emmer.

Het kan zijn dat het paard ook op zijn of haar oude dag nog veel beweging krijgt. Hierdoor is het mogelijk dat het paard of de pony te weinig energie haalt uit het ruwvoer. Wanneer u merkt dat het paard of de pony afvalt omdat de flanken, hals en rug invallen dan kan er een licht verteerbare granen-mix bijgevoerd worden voor wat extra energie. De Balance paardenmuesli is hier prima geschikt voor.

Gebitsproblemen

Veel oudere paarden kampen met gebitsproblemen. Hierdoor kan het paard niet meer goed hooi of voordroog kuil eten en zal hier balletjes van draaien in plaats van kauwen. Zeker voor een oud paard is ruwvoer heel belangrijk. In het Hartog assortiment vindt u de Grasmix en de Compact Gras. Dit zijn uitstekende hooi en voordroog kuil vervangers. Hartog is bekend met dit probleem en heeft veel ervaring vanuit de klantenkring met paarden en pony’s met gebitsproblemen die de Gras-mix en de Compact gras goed kunnen eten. Ook paarden met gebitsproblemen hebben iedere dag bouwstoffen nodig. De Hartog Lucerne-mix geeft het paard die dagelijkse behoefte. Voer de Hartog Lucerne-mix twee maal per dag in een 10 liter emmer. De Hartog Voerbox XL is ook zeer goed in gebruikt bij het voeren van Hartog Lucerne-mix en bij de andere ruwvoerders van Hartog.

Een mineralen liksteen kunt u ten alle tijden ophangen in de box of wei van het paard. Het paard of de pony zal hier gebruik van maken wanneer er een te kort is aan mineralen. Naast de Hartog Lucerne-mix is het niet nodig om andere voedingssupplementen te voeren.

Alle paarden en pony’s zijn anders. Als u een advies op maat nodig hebt over het voeren van Hartog paardenvoeders kunt u contact met ons opnemen. Het is ook mogelijk om het voerrantsoen voor uw paard of pony uit te rekenen met Hartog Voeradvies. 

Kijk voor meer informatie ook bij onze verschillende soorten paardenvoer of zoek het voor u dichtstbijzijnde verkooppunt van Hartog paardenvoer.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

 • Voeding van paarden

  De juiste voeding voor paarden is zeer belangrijk. Paardenvoer van Hartog  is van hoogwaardige kwaliteit en smakelijk voor uw paard. Gezond ruwvoer en krachtvoer op basis van luzerne en gras.

  Voor het oudere paard, voor recreatie paarden, voor sportieve prestaties en voor merrie en veulen wordt het voer van Grasdrogerij Hartog gebruikt.

 • Diervoeders

  Wanneer er gesproken wordt over diervoeders dan kan dit over vele verschillende soorten voeding voor dieren gaan. Van de brokken voor je kat tot het hooi voor het paard of konijn. Afhankelijk van het dier zijn er diervoeders waarbij het voer op basis van vlees of op basis van planten gemaakt worden.

 • Luzerne voor kippen

  Inmiddels is luzerne als ruwvoer niet meer weg te denken uit de pluimveehouderij. De pluimvee sector weet de weg naar onze Compact Luzerne en Compact Luzerne EKO te vinden om afleiding en structuur aan hun kippen te bieden. Lees hier alles over Luzerne voor vleeskuikens en Kwaliteitsruwvoer voor gezond pluimvee.

 • Luzerne voor konijnen

  Luzerne voor konijnen

  Het vezelrijke Luzerne geeft een positief effect op het spijsverteringssysteem. Konijnen die kampen met darmklachten zoals diarree, krampen of verstopping, hebben baat bij een rantsoen van ruwvoer zoals Compact Gras en hooi met Luzerne.

 • Voertips tijdens de dracht en lactatieperiode

  Tijdens de dracht is Hartog Lucerne-mix zeer goed toe te passen in het rantsoen vanwege het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen.

  Paardenvoer - Luzerne Paard

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie