Veelgestelde vragen paardenvoer
Wekelijks krijgen we diverse vragen binnen over paardenvoer. Hieronder hebben we daarom de antwoorden op de meestgestelde vragen over paardenvoer verzameld. Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!
Direct naar
Algemeen voeradvies
Welk voeradvies geven jullie voor paarden?
Voor uitgebreid advies op het gebied van paardenvoer kun je terecht op onze pagina voedingstips voor paarden. Wil je graag persoonlijk advies ontvangen? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We staan je graag te woord.
Hoeveel ruwvoer heeft mijn paard nodig per dag?
Hoeveel kilo ruwvoer je paard nodig heeft, is afhankelijk van het droge-stofgehalte van het ruwvoer. Dit is het gewicht van het product zonder water. Een paard heeft dagelijks 1,5 kg droge stof uit ruwvoer per 100 kilo lichaamsgewicht nodig voor een goed functionerend spijsverteringsstelsel. Omdat ruwvoer een natuurproduct is, kan het droge-stofpercentage afwijken van het gemiddelde.
rekenvoorbeeld ruwvoerbehoefte paard 600 kg | 9 kg droge stof staat gelijk aan |
Gras | 60 kg |
Voordroogkuil | 15 kg |
Hooi | 10,5 kg |
Ook kun je ons voerberekeningsprogramma invullen. Je ontvangt dan gratis voeradvies.
Waarom zou ik mijn paard krachtvoer moeten voeren?
Als je paard veel arbeid verricht kan het noodzakelijk zijn om de energiebehoefte van je paard aan te vullen. Bij Hartog vind je diverse soorten krachtvoerproducten die uitermate geschikt zijn als aanvulling op het ruwvoer. Bekijk bijvoorbeeld onze vezelrijke muesli van Balance, Energy Classic granenmix met haver of Energy Classic granenmix zonder haver.
Kan ik zomaar van paardenvoer veranderen?
Het is belangrijk dat het rantsoen van een paard een constante kwaliteit heeft. Daarom adviseren we om plotse veranderingen in structuur en energiewaardes van het voer tot het minimum te beperken. Koop je ruwvoer in kleine partijen? Let er dan op dat het ruwvoer afkomstig is van dezelfde boer of dezelfde stuk grond. Wil je toch graag overstappen van voer? Wanneer je wisselt van paardenvoer, adviseren we ook om dit geleidelijk te doen. Trek een aantal dagen tot weken uit om het rantsoen langzaam te veranderen. Zo kan het paard en het verteringsstelsel wennen aan het veranderde voer.
Waarom eet mijn paard af en toe zijn eigen mest?
Het eten van mest komt vaker voor bij paarden, vooral bij veulens. Bij veulens kan het eten van de eigen mest ondersteuning bieden bij het opbouwen van een gezonde bacterieflora in de dikke- en blindedarm. Echter, wanneer volwassen paarden mest eten, kan dit duiden op een gebrek aan voedingsstoffen. Controleer het rantsoen in dat geval op de volgende punten:
- Bevat het rantsoen voldoende ruwvoer of vezels?
- Bevat het rantsoen voldoende vitaminen?
- Verbruikt het paard te veel energie?
- Hangt er een likblok in de stal?
Ook kan het eten van de eigen mest een teken zijn van verveling. In dat geval kun je controleren of het paard voldoende afleiding krijgt. Wil je het rantsoen laten controleren door een expert? Neem dan contact met ons op. We geven je graag advies over hoe je het geschikte rantsoen samenstelt voor jouw paard.
Voedingsstoffen
Hoe belangrijk is eiwit in paardenvoer?
Eiwitten bestaan uit aminozuren. Aminozuren vormen de basis van al het leven op aarde. Daarom is eiwit ook onmisbaar voor paarden en is het belangrijk dat je paard de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Vooral groeiende paarden, paarden in topsport en drachtige/zogende merries hebben een verhoogde eiwitbehoefte. Heeft jouw paard extra eiwit nodig in zijn rantsoen? Kies dan voor voer met een hoog eiwitgehalte, zoals de lucerne-mix.
Gezondheid
Wat moet je een paard voeren na een koliek?
Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden. Deze pijn kan veroorzaakt worden door onder andere verkeerd voedsel, het eten van zand, wormbesmetting of foutief voermanagement. Na koliek is het belangrijk dat het paard rantsoen gevoerd krijgt waarbij de basis veel en goed ruwvoer is. Zo kan de darmenperistaltiek weer goed op kan komen. Daarnaast biedt Hartog Digest extra ondersteuning aan het verteringsstelsel.
Wat voer ik een paard met maagproblemen?
Wanneer je paard maagproblemen heeft, is het essentieel om te kiezen voor voer met een lager suiker- of zetmeetgehalte. Kies dan bijvoorbeeld voor een van onze ruwvoerproducten. Daarnaast is het belangrijk dat het paard meer speeksel aanmaakt tijdens het eten van krachtvoer. Speeksel neutraliseert namelijk het maagzuur, waardoor de kans op maagproblemen wordt geminimaliseerd. Gebruik dan een ruwvoermengsel dat ervoor zorgt dat jouw paard langer doet over het eten van krachtvoer en de speekselaanmaak stimuleert, zoals onze Lucerne-mix. Luzerne-mix is rijk aan vezels welke bijdragen aan een goede maag- en darmflora. De Hartog Digest is speciaal ontwikkelt om de maag, zelfs het gehele verteringsstelsel, optimaal te ondersteunen. De werking van de speciaal samengestelde ruwvoermix is in detail uitgelegd op de product pagina van de Digest.
Wat voer ik een paard met bloedarmoede?
Als je paard bloedarmoede heeft, betekent het dat er te weinig rode bloedcellen aanwezig zijn in het bloed of dat de rode bloedcellen te weinig hemoglobine bevatten. Hemoglobine is een eiwit dat zuurstof aan zich bindt en vervolgens naar de organen vervoert. Om de aanmaak van hemoglobine te stimuleren, is ijzer nodig. Een tekort aan ijzer kan daarom leiden tot bloedarmoede. Het is dus belangrijk dat een paard met bloedarmoede of ijzertekort voer krijgt met (extra) ijzer.
In sommige gevallen is er genoeg ijzer in het rantsoen aanwezig, maar wordt het niet goed opgenomen, omdat een ander bestandsdeel van het rantsoen de opname belemmerd. Wil je het rantsoen eens laten controleren door een expert? Neem dan gerust contact met ons op. We voorzien je graag van advies.
Oudere paarden
Welk voer is geschikt voor oudere paarden?
Een oud(er) paard functioneert goed op veel ruwvoer en weinig tot geen krachtvoer. Zeker voor een oud paard is ruwvoer belangrijk. Een paard dat op leeftijd is, kampt helaas vaak met gebitsproblemen, waardoor hij niet meer goed hooi of voordroogkuil kan eten. Als alternatief voor deze producten, vind je in ons assortiment de Grasmix en de Compact Gras. Dit zijn uitstekende hooi- en voordroogkuilvervangers. Bekijk ook eens onze Complete Care Senior, ons paardenvoer speciaal voor oudere paarden. Dit voer is nog beter op te nemen voor paarden met gebitsproblemen en is daarnaast ook rijk aan langzaam vrijkomende energie, eiwitten, vitamine en mineralen. De voederwaarde van deze complete ruwvoermix zijn speciaal afgestemd op de behoefte van oude paarden.
Staat je vraag er niet tussen?
Voor meer informatie kun je terecht op onze pagina over voeradvies voor oudere paarden. Wanneer je antwoord er niet tussen staat, kun je gerust contact met ons opnemen. Onze experts voorzien je graag van persoonlijk advies over paardenvoer.