0229 58 12 32
  Beschikbaar

Ruwvoer voor pluimvee

Pluimvee - Hartog

Voor pluimvee is ons vezelrijke ruwvoer compact luzerne bijzonder geschikt. Compact Luzerne en Compact Luzerne EKO (NL-BIO-01) is door Grasdrogerij Hartog zelf ontwikkeld en bestaat voor honderd procent uit luzerne.

Het product is leverbaar in handzame balen van twintig kilogram. In combinatie met een ruwvoerruif of hooinet gaat er vrijwel geen ruwvoer verloren.

Luzerne en het belang van vezels

Vezelrijke voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van pluimvee. De vezels in het product hebben een positief effect op de werking van spiermaag en darmen van kippen. Met een goede darmwerking wordt tegelijkertijd een beter rendement uit eiwit- en energierijk krachtvoer behaald. De vezels zorgen daarnaast voor een dikkere mest, waardoor een droger stalbed ontstaat en de infectiedruk onder het pluimvee afneemt

Veilig en Schoon

Bij Grasdrogerij Hartog worden alle groenvoeders geteeld in Nederland en wordt de oogst en productie in eigen beheer gerealiseerd en bovenal worden alle ruwvoeders d.m.v. van een gas gestookt proces gedroogd. Hierdoor zijn alle ruwvoeders gedroogd op een veilige en schone manier en zijn deze vrij van salmonella, vliegas met zware metalen en Dioxine-risico.

De buitenlandse drogerijen maar ook de andere Nederlandse drogerijen verhitten de lucht waarmee de luzerne wordt gedroogd, met steenkolen of Bio-massa. Tijdens dit verbrandingsproces is de CO2 uitstoot niet alleen hoger dan een gas gestookte installatie ook komen er met steenkolen meer zware metalen vrij.

Stimuleren van natuurlijk pikgedrag

De inrichting van de compartimenten verandert. Door wijzigingen in de wetgeving wordt in de toekomst het snavelkappen bij kippen verboden. Dit betekend ook dat er een nieuwe wijze van voeren ontstaat. In de vrije natuur foerageren hennen 60 tot 90% van de dag. Door het zeer geconcentreerde voerrantsoen van de leghennen wordt het natuurlijk foerageergedrag beïnvloed. De hen heeft hierdoor veel vrije tijd gekregen. Hierdoor kan de hen een onnatuurlijk pikgedrag gaan vertonen wat leidt tot verenpikken of zelfs kannibalisme. De oorzaak is al decennia onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Hieruit blijkt dat verenpikken o.a. voortkomt uit pijn, stress, onnatuurlijke situaties, verveling of gebrek aan vezels, vitaminen, mineralen en/of aminozuren. In de meeste gevallen is het een combinatie van de bovenstaande onderwerpen die het verenpikken veroorzaakt. De compacte luzerne baaltjes van Hartog voorkomen het verenpikken en stimuleren het natuurlijk pikgedrag bij u kippen.

Hoeveel ruwvoer gebruik ik?

Binnen het pluimveebedrijf is het van belang voor welk concept van voeren is gekozen. De ruwvoeropname is afhankelijk van vele indicatoren. Bij een normaal stressniveau in de stal voert men 1 a 2 gram ruwvoer per dier per dag. Bij een hoger stressniveau kan dit oplopen tot 4 a 5 gram ruwvoer per dier per dag.

Hieronder geven wij een indicatie over een gemiddeld gebruik van de Compact luzerne.

 • Vleeskuikens: 1 baaltje van 20 kg per ronde op 1000 vleeskuikens
 • Leghennen: 1 baaltje van 20 kg voor 1000 tot 1500 hennen per 1 a 2 weken.
FaLang translation system by Faboba

Producten

 • Voernet

  Voor het verstrekken van de Hartog Compact Luzerne is een voernet voor pluimvee verkrijgbaar.

  Meer over Voernet
 • Compact Luzerne Easy

  Om het voerrantsoen van (hobby) pluimvee te verreiken met vezels heeft Hartog de Compact Luzerne Easy van 10kg ontwikkeld.

  Meer over Compact Luzerne Easy
 • Compact Luzerne EKO (NL-BIO-01)

  De Hartog Compact Luzerne EKO (NL-BIO-01) bestaat uit 100% derde snede biologische Luzerne. Hartog staat honderd procent garant voor de herkomst en verwerking van ons biologisch product.

  Meer over Compact Luzerne EKO (NL-BIO-01)

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht