0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Ruwvoer voor paarden

Lucerne-mix Digest

€ 14,10 (excl. BTW)

Lucerne-mix

€ 12,45 (excl. BTW)

Gras-mix

€ 11,75 € 11,70 (excl. BTW)

Compact Gras

€ 11,79 (excl. BTW)
stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 0
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Het belangrijkste voer voor je paard

Ruwvoer is het belangrijkste gedeelte uit het rantsoen voor het paard. Dit heeft het paard nodig voor een goede maag- en darmwerking. De grove vezels in ruwvoer (min. 8mm) zorgen ervoor dat het paard goed moet kauwen waardoor hij speeksel aanmaakt. Hoe meer kauwbewegingen, hoe meer speeksel er wordt aangemaakt. Bijvoorbeeld: om een kilo hooi fijn te kauwen zijn 2200 tot 2500 kauwbewegingen nodig waar een paard zo’n 40 minuten mee bezig is. Hierbij wordt er 3,5 liter speeksel geproduceerd. Deze kauwbewegingen zijn bijvoorbeeld erg belangrijk voor het gebit, wanneer een paard voldoende kauwbewegingen per dag maakt slijten de kiezen gelijk af waardoor er een verminderde kans is op gebitsproblemen. Een ander voordeel van kauwbewegingen is het aanmaken van speeksel dat het belangrijk is voor het neutraliseren van maagzuur. Dit helpt bijvoorbeeld maagzweren voorkomen. Wanneer er bij een paard te weinig speeksel de maag binnenkomt zal het maagzuur de maagwant gaan irriteren waardoor deze maagzweren ontstaan.

Veel paarden zijn te kort bezig met het opnemen van ruwvoer. Een paard zou eigenlijk 14 tot 16 uur per dag voedsel tot zijn beschikking moeten kunnen hebben waarbij er niet langer gevast wordt dan twee tot vier uur. Hierdoor kun je beter je paard meerdere keren per dag kleine porties ruwvoer geven of gebruik maken van een ruwvoer systeem zoals de Voerbox XL of een hooinet zodat er langere tijd over het voer wordt gedaan. De Voerbox XL is online te bestellen via onze webshop of te bestellen bij een Hartog dealer.

Soorten ruwvoer voor paarden

Bij Hartog verkopen we ruwvoeder producten die gemaakt zijn van verschillende soorten ruwvoer. Zo hebben wij producten op basis van luzerne, maar ook op basis van gras of gemengd. Hierbij hebben enkele producten ook een (structuur)brok door het ruwvoer gemixed zodat het paard alle voedingstoffen binnenkrijgt die deze nodig heeft.

Hartog producten die wij verkopen op basis van gras zijn bijvoorbeeld de Gras-mix en de Compact Gras. Een product die gekocht kan worden op basis van luzerne is natuurlijk de Lucerne-mix en uiteindelijk hebben wij nog de Lucerne-mix Digest die zowel gras als luzerne bevat.

Hartog ruwvoeders

Lucerne-mix

Rijk aan natuurlijke vitaminen, mineralen en sporenelementen, laag gehalte aan zetmeel en suikers in vergelijking met hooi en kuilgras
Luzerne Allround
Lucerne-mix Digest Vrij van graan en melasse, laag in suikers, verrijkt met POWERSTART®.
Luzerne & gras Sportpaarden, paarden met maag- en/of darmklachten, paarden die gevoelig zijn voor stress of stressvolle situaties, paarden met een graanrijk- en/of vezelarm rantsoen
Gras-mix Eitwitarm, met structuurbrok, plantaardige olie en melasse
Gras Allround, speciaal geschikt voor oudere en allergische paarden
Compact Gras Vervanger van gras, hooi en kuil. Stof & schimmelvrij.
Gras Allround, speciaal geschikt voor oudere en allergische paarden

De grote voordelen van ruwvoer

Ruwvoer is niet alleen belangrijk voor een goede en gezonde spijsvertering. Er zijn nog andere voordelen wanneer je een paard voldoende ruwvoer geeft. Zo heeft kauwen bij paarden een ontspannen werking. Ook komt er bij de vertering van ruwvoer warmte vrij bij een paard waardoor deze dus bijvoorbeeld makkelijker warm blijft bij koudere temperaturen. Ten slotte helpt het geven van ruwvoer ook tegen de verveling bij een paard.

Ruwvoer bij te dikke paarden

hartog paardenvoer etend paard van ruwvoer

Wanneer je een paard hebt wat snel dik wordt kan het een uitdaging zijn om een goed voerbeleid op te zetten. Paarden die onbeperkt ruwvoer tot hun beschikking hebben zullen uiteindelijk vanzelf stoppen met eten wanneer ze genoeg hebben. Wanneer je een paard hebt wat nu nog niet op onbeperkt ruwvoer staat, maar je dit wel wilt doen houdt dan in gedachten dat dit tijd nodig heeft. In het begin zal een paard veel te veel gaan eten, maar wanneer hij door heeft dat er altijd hooi is zal het paard vanzelf rustiger gaan eten van zijn ruwvoer. Verder zorgt te weinig ruwvoer ook voor stress en frustratie bij een paard wat zorgt voor een stijging van het insulineniveau, wat weer zorgt voor overgewicht.

Bij paarden met overgewicht is het dus belangrijk om genoeg ruwvoer te geven, maar let hierbij wel op wat voor ruwvoer je geeft. Zo is kuil een energierijk ruwvoer, met minder vezels dan hooi. Hierdoor kun je een dikker paard beter grof, langstengelig hooi met een lage voederwaarde (laat een ruwvoeranalyse uitvoeren) geven. Wanneer je dit doet zal je paard wel genoeg vezels binnen krijgen en dus genoeg kauwen, maar niet teveel energie en dus calorieën binnenkrijgen. Bij Hartog hebben wij bijvoorbeeld de Lucerne-mix Digest in ons assortiment welke erg weinig suikers en zetmeel bevat. Al onze paardenvoer producten kun je bij ons online kopen in de webshop of via een Hartog dealer.

Lees hier meer informatie over ruwvoer en de verschillende ruwvoeren.

FaLang translation system by Faboba

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie