0229 58 12 32
  Beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Stijfheid en spierpijn na inspanning

Stijf paard - Spierpijn bij paarden

Een paard kan niet aangeven dat hij spierpijn heeft na een intensieve training of wedstrijd. Je merkt dit pas wanneer hij stijf is tijdens een volgende training of wanneer hij minder fanatiek het land in rent. De spieren laten het skelet bewegen. Tijdens het rijden dragen de rugspieren de ruiter of amazone en de spieren in de achterhand moeten het paard dragen zodat hij steeds meer ruimte krijgt in de voorhand. Door oefeningen worden de spieren samengetrokken en ontspannen. Het paard wordt steeds sterker en de kracht en het vermogen van het paard neemt steeds meer toe.

Twee soorten spierpijn

Door de grens op te zoeken en de spieren te belasten ontstaat spierpijn en stijfheid. We kunnen onderscheid maken tussen twee soorten spierpijn. Vroege spierpijn en verlate spierpijn. Vroege spierpijn is een brandend gevoel in de spieren dat ontstaat tijdens of vlak na inspanning. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door een opstapeling van melkzuur in de spieren die de zenuwuiteinden prikkelen Diamond V gistcultuur tabelwaardoor er pijn ontstaat. Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij het omzetten van energie uit glucose (suiker). Deze afvalstof wordt afgebroken in de lever. Als er meer melkzuur wordt geproduceerd dan de lever af kan breken, hoopt het melkzuur zich op in de spieren en krijgt het paard last van verzuring. Sobere rassen hebben per kilogram lichaamsgewicht minder bloed. Dit type paarden verzuren daarom eerder tijdens een training. Deze paarden kunnen namelijk minder zuurstof naar de spieren transporteren en afvalstoffen afvoeren waardoor het zich sneller ophoopt in de spieren.

Wil je meer activiteit in de tweede dressuurproef en zou je meer uithoudingsvermogen bij je paard willen zien? Dan hebben we de volgende tips:

 1. Start altijd met een goede warming-up
 2. Train niet te lang en werk via interval trainingen waarbij je kort piekt en daarna de spieren weer even rust gunt zodat ze kunnen herstellen
 3. Start iedere dag met Hartog Digest. Deze ruwvoermix bevat Diamond V gistcultuur. De Diamond V. verhoogt het hemoglobinegehalte in het bloed waardoor het in staat is meer zuurstof te transporteren en melkzuur sneller af te voeren uit de spieren. De hartslag van het paard wordt ondersteund en zal na training sneller weer dalen naar normaalwaardes.
 4. Eindig altijd met een goede cooling-down

Voorkom overbelasting

Een andere en tweede vorm van spierpijn is verlate spierpijn. Deze spierpijn ontstaat pas 24 tot 48 uur nadat je een prestatie van je paard hebt gevraagd. Het paard zal met een volgende training stijf aanvoelen. De scheurtjes in de spiercellen worden hersteld met aminozuren. Je kan dit vergelijken met het cement tussen de bouwstenen. De celwand wordt dikker en sterker waardoor de draagkracht toeneemt. Paarden die overtraind worden krijgen niet de tijd om te herstellen en zullen niet sterker worden, maar krijgen juist vaker blessures door overbelasting!

De combinatie van POWERSTART ® en Diamond V. in de Hartog Digest ondersteunt de opbouw van spierweefsel. De ruwvoermix heeft een positief effect op de spijsvertering en verbetert de eiwitbenutting door hogere stikstofvastlegging in de darmbacteriën.  Doordat de gistculturen cellulose afbrekende bacteriën stimuleert en andere ongewenste bacteriën juist afremt in hun groei, ontstaat er een betere celstofvertering. De vluchtige vetzuren die vrijkomen tijdens de vertering van cellulose ondersteunen het uithoudingsvermogen tijdens een prestatie. De combinatie van een betere vertering en energiebenutting aan de ene kant en een lagere vetzuren mobilisatie tijdens inspanning aan de andere kant zorgt voor een lager melkzuurgehalte in het bloed. Hierdoor hersteld het paard sneller van inspanning, blessures en stress.

5 tips om spieren sneller te laten herstellen

 1. Geef het paard na een intensieve inspanning minimaal 24 uur rust (wel beweging)
 2. Zorg voor voldoende drinkwater en stimuleer de opname van water door bijvoorbeeld de Hartog Care Promise kruidenslobber met extra elektrolyten bij te voeren
 3. Start altijd met een warming-up, hierdoor laat je het bloed alvast sneller stromen en worden de spieren opgewarmd
 4. Eindig met een cooling-down om de spieren langzaam te laten herstellen
 5. · Verstrek voldoende eiwitten/aminozuren zodat spieren deze bouwstoffen kunnen benutten om de spiercellen te herstellen

Ga voor feiten en bewijs over de voordelen van de Diamond V gistcultuur naar diamondv.com

Meer weten over de Hartog Digest met unieke POWERSTART® formule? à Check het hier!

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie