0229 58 12 32

☎     GESLOTEN

Hartog voor paarden, pluimvee en veehouderij

Pluimvee - Hartog

Ruwvoer voor pluimvee

Voor pluimvee is ons vezelrijke ruwvoer compact luzerne bijzonder geschikt. Compact Luzerne en Compact Luzerne EKO (NL-BIO-01) is door Grasdrogerij Hartog zelf ontwikkeld en bestaat voor honderd procent uit luzerne.

Het product is leverbaar in handzame balen van twintig kilogram. In combinatie met een ruwvoerruif of hooinet gaat er vrijwel geen ruwvoer verloren.

Luzerne en het belang van vezels

Vezelrijke voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van pluimvee. De vezels in het product hebben een positief effect op de werking van spiermaag en darmen van kippen. Met een goede darmwerking wordt tegelijkertijd een beter rendement uit eiwit- en energierijk krachtvoer behaald. De vezels zorgen daarnaast voor een dikkere mest, waardoor een droger stalbed ontstaat en de infectiedruk onder het pluimvee afneemt

Veilig en Schoon

Bij Grasdrogerij Hartog worden alle groenvoeders geteeld in Nederland en wordt de oogst en productie in eigen beheer gerealiseerd en bovenal worden alle ruwvoeders d.m.v. van een gas gestookt proces gedroogd. Hierdoor zijn alle ruwvoeders gedroogd op een veilige en schone manier en zijn deze vrij van salmonella, vliegas met zware metalen en Dioxine-risico.

De buitenlandse drogerijen maar ook de andere Nederlandse drogerijen verhitten de lucht waarmee de luzerne wordt gedroogd, met steenkolen of Bio-massa. Tijdens dit verbrandingsproces is de CO2 uitstoot niet alleen hoger dan een gas gestookte installatie ook komen er met steenkolen meer zware metalen vrij.

Stimuleren van natuurlijk pikgedrag

De inrichting van de compartimenten verandert. Door wijzigingen in de wetgeving wordt in de toekomst het snavelkappen bij kippen verboden. Dit betekend ook dat er een nieuwe wijze van voeren ontstaat. In de vrije natuur foerageren hennen 60 tot 90% van de dag. Door het zeer geconcentreerde voerrantsoen van de leghennen wordt het natuurlijk foerageergedrag beïnvloed. De hen heeft hierdoor veel vrije tijd gekregen. Hierdoor kan de hen een onnatuurlijk pikgedrag gaan vertonen wat leidt tot verenpikken of zelfs kannibalisme. De oorzaak is al decennia onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Hieruit blijkt dat verenpikken o.a. voortkomt uit pijn, stress, onnatuurlijke situaties, verveling of gebrek aan vezels, vitaminen, mineralen en/of aminozuren. In de meeste gevallen is het een combinatie van de bovenstaande onderwerpen die het verenpikken veroorzaakt. De compacte luzerne baaltjes van Hartog voorkomen het verenpikken en stimuleren het natuurlijk pikgedrag bij u kippen.

Hoeveel ruwvoer gebruik ik?

Binnen het pluimveebedrijf is het van belang voor welk concept van voeren is gekozen. De ruwvoeropname is afhankelijk van vele indicatoren. Bij een normaal stressniveau in de stal voert men 1 a 2 gram ruwvoer per dier per dag. Bij een hoger stressniveau kan dit oplopen tot 4 a 5 gram ruwvoer per dier per dag.

Hieronder geven wij een indicatie over een gemiddeld gebruik van de Compact luzerne.

 • Vleeskuikens: 1 baaltje van 20 kg per ronde op 1000 vleeskuikens
 • Leghennen: 1 baaltje van 20 kg voor 1000 tot 1500 hennen per 1 a 2 weken.
 • Voeding van paarden

  De juiste voeding voor paarden is zeer belangrijk. Paardenvoer van Hartog  is van hoogwaardige kwaliteit en smakelijk voor uw paard. Gezond ruwvoer en krachtvoer op basis van luzerne en gras.

  Voor het oudere paard, voor recreatie paarden, voor sportieve prestaties en voor merrie en veulen wordt het voer van Grasdrogerij Hartog gebruikt.

  Lees meer

 • Wat eet een Alpaca?

  Alpaca’s kunnen worden gezien als sobere eters. Zij kunnen redelijk schraal worden gevoerd en alsnog voldoende voedingsstoffen uit het voer halen. Maar wat eten alpaca’s nou eigenlijk?

  Lees meer

 • Luzerne voor kippen

  Inmiddels is luzerne als ruwvoer niet meer weg te denken uit de pluimveehouderij. De pluimvee sector weet de weg naar onze Compact Luzerne en Compact Luzerne EKO te vinden om afleiding en structuur aan hun kippen te bieden. Lees hier alles over Luzerne voor vleeskuikens en Kwaliteitsruwvoer voor gezond pluimvee.

  Lees meer

 • Luzerne voor konijnen

  Het vezelrijke Luzerne geeft een positief effect op het spijsverteringssysteem. Konijnen die kampen met darmklachten zoals diarree, krampen of verstopping, hebben baat bij een rantsoen van ruwvoer zoals Compact Gras en hooi met Luzerne.

  Lees meer

 • Voertips tijdens de dracht en lactatieperiode

  Tijdens de dracht is Hartog Lucerne-mix zeer goed toe te passen in het rantsoen vanwege het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen. Daarnaast bevat luzerne voor paarden foliumzuur en ß-caroteen, deze vitamines zijn essentieel voor de vruchtbaarheid.

  Lees meer

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht