0229 58 12 32

☎     GESLOTEN

Hartog voor paarden, pluimvee en veehouderij

Luzerne voor Koeien

Ruwvoer van een goede kwaliteit is belangrijk voor koeien en kalveren. Grasdrogerij Hartog heeft diverse luzerne en gras producten voor uw rundvee.

In kunstmatig gedroogde Luzernebalen en Grasbalen zijn alle natuurlijke mineralen en vitamines nog volop aanwezig. De grove structuur van luzerne zorgt voor een goede pensprik en dus voor gezonde koeien. Caroteen is hier een voorbeeld van. Caroteen werkt onder andere positief op de vruchtbaarheid en speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de spijsverteringsorganen en de groei van beenderen en klauwen. Daarnaast wordt het zeer gewaardeerd door de zelf zuivellaars  omdat het de boter kneedbaarder maakt en de kaas een gele kleur geeft (ook in de winterperiode).

Luzerne heeft een stabiliserende werking in de pens. Luzerne heeft een hoge structuurwaarde. De grove structuur en het hoge calciumgehalte van luzerne hebben een positieve invloed op het voorkomen van lebmaag draaiingen en slepende melkziekte.

Ruwvoer voor rundvee

Een grootte afzet van onze ruwvoer producten vindt plaats naar de veehouderij. Met name voor pens prikkeling en de gezondheid (vruchtbaarheid) van het vee, vindt de stroom met gras en luzerne zijn weg naar de veehouder. Daarnaast is luzerne voor rundvee rijk aan natuurlijke eiwitten wortelknol bacteriën binden stikstof uit de lucht, met als resultaat verteerbare eiwitten met een hoge bestendigheid. Het eiwitgehalte in luzerne is 16%. Zowel natrium, magnesium als caroteen is voldoende aanwezig in luzerne. Een gebrek aan natrium kan leiden tot lik zucht, verminderde eetlust, daling van de melkproductie, een lager vetgehalte en vruchtbaarheidsproblemen. Een ernstig magnesium tekort kan leiden tot kopziekte. Rundvee kan caroteen omzetten in vitamine A, waarvan bekend is dat het de vruchtbaarheid bevordert en dat het een belangrijke rol speelt bij de groei van beenderen en klauwen.

Luzerne bevat een calcium-fosfor verhouding van ongeveer 5:1. De optimale verhouding voor koeien is ongeveer 2:1. Met name rond het afkalven kan een ongunstige verhouding leiden tot melkziekte. Houd bij het voeren dus rekening met de scheve verhouding in luzerne voor koeien.

Melkkoeien

Praktijk: Op bedrijven waar meer dan gemiddeld wordt gemolken lopen de koeien de gehele dag op hun tenen om aan deze productie te komen. Dit resulteert vaak in slechte klauwen, dor haarkleed, slechte vruchtbaarheid, enz. Juist op deze bedrijven wordt steeds vaker luzerne ingezet om aan de algehele gezondheid van de koeien een bijdrage te leveren.

De gehakselde voeders worden gedroogd in computer gestuurde droogtrommels. In korte tijd wordt het voer gedroogd waardoor het verse product, zoals de goede smaak en landelijke geur bewaard blijven. Door deze hoge temperatuurbehandeling hebben ziektekiemen zoals Para-tbc en salmonella geen kans.

Topkwaliteit van onze producten voor rundvee wordt gewaarborgd door volledige procesbewaking. Hartog heeft het hele productieproces in eigen handen van het zaaien tot en met de distributie naar de eindverbruiker. Het productieproces begint bij het selecteren van contracttelers, voornamelijk akkerbouwers die telen op zware kalkrijke kleigronden. Alle Hartog Luzerne is afkomstig van Hollandse bodem. Het oogsten van luzerne gebeurt met eigen machines. Hierdoor kan op het juiste tijdstip gemaaid worden. De maaier wordt direct gevolgd door de hakselaar waarmee het ruwvoer kort gehakseld wordt, waardoor koeien en geiten het ruwvoer niet op de roosters kunnen trekken.

Kalveren

Kunstmatig gedroogde producten zijn naast het voeren aan volwassen dieren, uitstekend geschikt voor het opfokken van jongvee. Doordat het gras droog en kort gehakseld is nemen de kalveren dit is al snel op (tussen de 4 en 7 dagen oud). Hartog beschikt over een verfijnd aanbod van diverse producten voor uw vee. Lees meer over onze verschillende gedroogde en verwerkte voeders om meer te weten te komen over onderlingen verschillen. Op deze manier kunt u de voeding voor uw vee zo goed mogelijk samenstellen.
Kalveren

Biologische voedermiddelen

Er zijn steeds meer veehouders die de overstap maken van gangbare naar biologische landbouw. Naast het gangbare kan Hartog u ook voorzien van biologische voedermiddelen. Wij zijn gecertificeerd voor de productie en verwerking van biologische voedermiddelen. Grasdrogerij Hartog BV staat bij Skal ingeschreven onder bedrijfsnummer 001195.

 • Voeding van paarden

  De juiste voeding voor paarden is zeer belangrijk. Paardenvoer van Hartog  is van hoogwaardige kwaliteit en smakelijk voor uw paard. Gezond ruwvoer en krachtvoer op basis van luzerne en gras.

  Voor het oudere paard, voor recreatie paarden, voor sportieve prestaties en voor merrie en veulen wordt het voer van Grasdrogerij Hartog gebruikt.

  Lees meer

 • Wat eet een Alpaca?

  Alpaca’s kunnen worden gezien als sobere eters. Zij kunnen redelijk schraal worden gevoerd en alsnog voldoende voedingsstoffen uit het voer halen. Maar wat eten alpaca’s nou eigenlijk?

  Lees meer

 • Luzerne voor kippen

  Inmiddels is luzerne als ruwvoer niet meer weg te denken uit de pluimveehouderij. De pluimvee sector weet de weg naar onze Compact Luzerne en Compact Luzerne EKO te vinden om afleiding en structuur aan hun kippen te bieden. Lees hier alles over Luzerne voor vleeskuikens en Kwaliteitsruwvoer voor gezond pluimvee.

  Lees meer

 • Luzerne voor konijnen

  Het vezelrijke Luzerne geeft een positief effect op het spijsverteringssysteem. Konijnen die kampen met darmklachten zoals diarree, krampen of verstopping, hebben baat bij een rantsoen van ruwvoer zoals Compact Gras en hooi met Luzerne.

  Lees meer

 • Voertips tijdens de dracht en lactatieperiode

  Tijdens de dracht is Hartog Lucerne-mix zeer goed toe te passen in het rantsoen vanwege het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen. Daarnaast bevat luzerne voor paarden foliumzuur en ß-caroteen, deze vitamines zijn essentieel voor de vruchtbaarheid.

  Lees meer

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht

Uitgelicht