0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Voor merrie en veulen

Tijdens de dracht, lactatieperiode en de opstartfase van het veulen is voeding een zeer belangrijk onderwerp. Te kort aandacht of een verkeerd rantsoen kan slecht uitpakken. Hartog vindt een goed rantsoen voor merrie en veulen belangrijk. Hieronder geven wij extra informatie en tips over voeding in de opfok- en lactatieperiode.

Vruchtbaarheid

Om de vruchtbaarheid te ondersteunen hebben merries behoefte aan een gezonde dosis vitaminen en mineralen. Vooral een tekort aan vitamine A kan zorgen voor een slechte vruchtbaarheid. Vitamine A wordt gevormd uit de stof bètacaroteen. Gras, luzerne en wortelen zijn rijk aan bètacaroteen. Luzerne is tevens rijk aan Vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Extra luzerne zoals de Hartog Lucerne-mix  in het rantsoen helpt de kwaliteit van het ruwvoerrantsoen verhogen en ondersteund een normale vruchtbaarheid. Vooral ’s winters en vroeg in het voorjaar wanneer de merrie nog niet in het gras loopt, is extra vitamine E wenselijk.

Drachtige merries

Drachtige merries hebben in de laatste drie maanden van de dracht en tijdens de lactatieperiode van het pasgeboren veulen, behoefte aan speciale voeding. In die periode wordt er door het lichaam meer eiwit en energie verbruikt. In de lactatieperiode wordt de eiwit- en energiebehoefte zelfs verdubbeld.

Tijdens de dracht is Hartog Lucerne-mix zeer goed toe te passen in het rantsoen vanwege het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen.

De mineralen die extra belangrijk zijn in het rantsoen van een drachtige merrie;

 • Calcium
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Koper
 • Zink en Mangaan

De individuele mineralen zijn nodig voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren veulen. Gezamenlijk ondersteunen de mineralen bijvoorbeeld de vertering van het opgenomen voer. De ruwvoeders van Hartog groeien op de rijke kleigronden en bevatten van nature een diverse verscheidenheid aan mineralen.

De melkgift

Een merrie van 600 kg gebruikt gemiddeld 1115 gram eiwit (Vrep) per dag in de eerste maanden van de Lactatieperiode.  De gemiddelde hoeveelheid eiwit (VREp) van een merrie van 600 kg die recreatief worden gereden ligt een behoorlijk stuk lager met 365 gram eiwit per dag. Dit betekend dat de behoefte aan eiwitten in het rantsoen van een lacterende merrie minimaal verdubbeld! Lucerne-mix past hierbij goed in het rantsoen.

Een gezonde start van het veulen

Hartog Lucerne-mix  kan uitstekend gecombineerd worden met een merriebrok of veulenkorrel. Vaak laat de merrie het veulen mee-eten uit de voerbak. Het veulen zal hierdoor op jonge leeftijd al vezelrijke voeding binnen krijgen. Darmen die vroeg en rijkelijk in aanraking komen met gezonde en vezelrijke voeding, zijn later in staat om het voedsel zeer efficiënt te verteren. Op jonge leeftijd ontstaat een gezonde balans in de darmen. Het veulen is hierdoor op latere leeftijd minder gevoelig voor eczeem klachten en overige darm gerelateerde ziekten. Met name voor jonge paarden is Hartog Lucerne-mix een ideaal ruwvoer, door het rijk is aan calcium en essentiële aminozuren, zoals lysine en methionine voor de spieropbouw.+

Positieve resultaten in de fokkerij

In de fokkerij zijn zeer positieve resultaten bekend over het voeren van Lucerne-mix tijdens de dracht en lactatie van de merrie en de opfok van jonge paarden.

Lucerne-mix kent een hoog calciumgehalte en bevat foliumzuur en β-caroteen, essentiële vitaminen voor de vruchtbaarheid. In de periode van dracht en lactatie is de calcium/fosfor-verhouding van essentieel belang voor de conditie van de merrie en de botvorming van het ongeboren veulen. Het hoge calciumgehalte (3 keer zo hoog als hooi) en de essentiële aminozuren in Lucerne-mix dragen bij aan een optimale ontwikkeling van het botten- en spierenstelsel. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat calcium een positieve werking heeft op het op tijd afkomen van de nageboorte.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie