0229 58 12 32
  Beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Luzerne voor vleeskuikens

Luzerne voor vleeskuikens

Inmiddels is luzerne als ruwvoer niet meer weg te denken uit de pluimveehouderij. De vleekuikens sector weet de weg naar Hartog lucerne te vinden om afleiding en structuur aan te bieden. De Compact Luzerne en Compact Luzerne EKO (NL-BIO-01) baaltjes van Hartog geven de vleeskuikens afleiding en helpen verenpikken voorkomen. De straps rondom de Luzerne Compact vertragen de opname waardoor de kippen / vleeskuikens langer met een baaltje doen.

Sinds 2013  is het “ kip van morgen” concept uitgerold door verschillende supermarkten. Het doel van het concept is de verduurzaming van de keten, met name de pluimveesector die het vlees produceren zullen volgens nieuwe condities de kip groot brengen. Deze condities hebben met name betrekking op het welzijn van de kippen. Een aantal supermarkten verkopen alleen nog dit nieuwe kippenvlees.

Beter leven keurmerk - Kip van morgen

Volgens verschillende organisaties zijn de welzijnscondities van het Kip van Morgen concept erg mager, hierdoor zijn er door supermarkten nieuwe en verbeterde concepten uitgerold. Bij veel van deze concepten wordt hokverrijking toegepast. Het pluimvee krijgen niet alleen meer ruimte en een langere/tragere groeitijd, maar krijgen ook ruwvoeders zoals Luzerne of stro aangeboden.

Voor de consument is het erg lastig deze verschillende concepten te onderscheiden. Bij een aantal concepten wordt ruwvoer voor pluimvee als afleidingmateriaal aangeboden:

 • Het beter leven keurmerk van de dierenbescherming
 • Biologisch kippenvlees met Skal keurmerk
 • Kip van Morgen Plus concept ( Spar, Dirk, Coop, Poiesz etc)
 • De nieuwe AH kip ( Albert Heijn)
 • Nieuw Standaard Kip ( Jumbo Boon MCD)

Waarom is ruwvoer zoals luzerne zo belangrijk?

T.o.v. een legkip heeft een vleeskip maar een korte levensduur. In de eerste levensweken is een vleeskuiken nog zeer vatbaar voor bacteriën en ziektekiemen. Dit komt omdat het dier nog weerstand op moet bouwen. De weerstand wordt vooral door de darmen bepaald. Hier worden voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen opgenomen en kunnen schadelijke bacteriën de kip ziek maken. Bij een verminderde darmwerking of ziekte ontstaat eerder waterige mest. Ook worden er bij ziekte medicijnen / supplementen toegediend die er toe leiden dat de kip meer drinkt. De mest wordt hierdoor dunner en het stalstrooisel vochtiger. Dit resulteert in een hogere infectiedruk in de stal. Luzerne is zeer vezelrijk en helpt de darmwerking en darmflora in de beginfase van de ronde optimaliseren. Tevens heeft de luzerne voor vleeskuikens, vanwege het foerageergedrag een positief effect hebben op de kwaliteit van het strooisel.

Bij deze nieuwe concepten worden ook nieuwe pluimveerassen gebruikt. Deze rassen groeien trager en veelal zijn de kippen actiever. Ze “ spelen ” meer in de stal en zoeken ook meer afleiding. “ de pluimveehouder ziet meer beweging in de stal en de dieren zijn ook meer gefocust op wat er om hen heen gebeurt. Afleiding geven is hierbij cruciaal, pluimvee dat te weinig mogelijkheden krijgt tot foerageren, stofbaden en bewegen, richten ze zich eerder op elkaar! Hierdoor ontstaat verenpikkerij, de kuikens met een minder dik verenkleed hebben meer voer voeding nodig om warm te blijven en zetten minder energie om in vlees!

Kiezen tussen stro of luzerne

Stro komt rechtstreeks van het land, de kans op bacteriebesmetting door buitenvogels etc. is aanwezig. Door strenge GMP regelgeving proberen we ziektekiemen zoals salmonella buiten de deur te houden. Waar wordt er dan toch voor een goedkoop alternatief zoals stro gekozen? Luzerne wordt kunstmatig gedroogd. Hierdoor worden ziektekiemen gedood. De Hartog Compact baaltjes worden gestrapt en verpakt in folie. Hierdoor kan het product veilig en schoon worden opgeslagen. De straps rondom de Compact Luzerne vertragen de opname waardoor de kippen langer met een baaltje doen. Grasdrogerij Hartog is de enige drogerij die haar producten droogt met een directe gasverbranding. Deze verbranding is uiterst schoon en veilig voor de vleeskuikens. De verpakking is tevens dioxinevrij.

Alle voordelen op een rij:

 • Handzaam formaat
 • Veilig en schoon verpakt
 • Kunstmatig gedroogd
 • GMP gecertificeerd
FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie